Rola enzymów w przyrodzie i technologii (04-2011r.).pdf

(258 KB) Pobierz
chemia_04 tytulowa_chemia_5.qxd
Kształcenie nauczycieli chemii
Rola enzymów
w przyrodzie i technologii
KRZYSZTOF W. SZEWCZYK, KATARZYNA DĄBKOWSKA
biologicznych. Zasadniczym ele-
mentem budowy cząsteczek enzy-
mów są białka. Dodatkowo w cząsteczkach
enzymów mogą występować składniki nie-
białkowe, np. koenzymy, aktywatory, inhi-
bitory, metale stanowiące centra koordy-
nacyjne. Złożona struktura przestrzenna
cząsteczek enzymów określa zarówno mo-
żliwości katalityczne, jak i wrażliwość
na wiele czynników środowiska. Podstawo-
wy mechanizm działania enzymów związa-
ny jest z przestrzennym dopasowaniem
substratu do centrum katalitycznego enzy-
mu (Rys. 1.).
być katalaza rozkładająca nadtlenek wo-
doru;
l transferazy – katalizują przenoszenie
grup atomów lub atomu z jednej czą-
steczki do drugiej, np. aminotransferaza
asparaginowa katalizuje przeniesienie
grupy aminowej z kwasu asparaginowe-
go na
-ketoglutaran, w wyniku czego
powstaje kwas szczawiooctowy i kwas
L-glutaminowy;
l hydrolazy – katalizują reakcje hydroli-
zy, np. amylazy katalizują hydrolizę
skrobi, natomiast proteazy – białek;
l liazy – katalizują odszczepianie grup bez
udziału wody, np. dekarboksylaza piro-
gronianowa katalizuje przemianę kwasu
pirogronowego w aldehyd octowy z odłą-
czeniem cząsteczki ditlenku węgla;
l izomerazy – katalizują reakcje izomery-
zacji, np. izomeraza glukozowa katalizu-
je izomeryzację glukozy do fruktozy;
l ligazy – katalizują powstawanie wiązań
chemicznych, np. ligazy DNA katalizują
łączenie nici kwasu deoksyrybonukle-
inowego.
Rys. 1. Mechanizm działania enzymów. Substrat przyłą-
cza się do centrum aktywnego, a następnie ulega prze-
kształceniu w produkty
Struktura centrum aktywnego decyduje
o rodzaju katalizowanej reakcji. Tę cechę
określa się mianem specyficzności funkcjo-
nalnej . Ukształtowanie przestrzenne decy-
duje o tym, które związki pasujące do cen-
trum aktywnego na zasadzie zamek-klucz,
mogą być substratami przemiany. Tę cechę
określa się mianem specyficzności substra-
towej . Z uwagi na specyficzność funkcjo-
nalną enzymy podzielone są na sześć za-
sadniczych grup:
l oksydoreduktazy – katalizują reakcje
utleniania i redukcji, przykładem może
Enzymy w żywych organizmach
Enzymy odgrywają bardzo ważne funkcje
w każdym żywym organizmie. Poszczególne
przemiany wewnątrzkomórkowe katalizo-
wane są przez wyspecjalizowane enzymy.
Aktywność enzymów w komórce kontrolo-
wana jest na różne sposoby. Wytwarzanie
białek katalitycznych związane jest z aktyw-
nością odpowiednich genów. Ponadto w or-
ganizmie mogą być wytwarzane zarówno
związki aktywujące, jak i hamujące aktyw-
ność enzymów. Podobne działanie mogą
mieć substraty lub produkty różnych prze-
22
Chemia w Szkole
E nzymy są katalizatorami przemian
α
714177326.008.png
Kształcenie nauczycieli chemii
mian metabolicznych. Brak genów kodują-
cych wytwarzanie odpowiedniego białka ka-
talitycznego stanowi podłoże niektórych
chorób. Dla przykładu fenyloketonuria
jest wywołana przez defekt genu odpowie-
dzialnego za aktywność enzymu hydroksyla-
zy fenyloalaninowej, który katalizuje prze-
kształcenie L-fenyloalaniny w L-tyrozynę.
Brak hydroksylazy fenyloalaniny powoduje
gromadzenie się w organizmie fenyloalani-
ny, co prowadzi do zaburzeń neurologicz-
nych i znacznego upośledzenia rozwoju.
Chorzy muszą dbać o odpowiednią dietę
ograniczającą ilość białek zawierających fe-
nyloalaninę.
Pojawienie się właściwych enzymów
w odpowiedniej chwili jest często warun-
kiem rozwoju. W ziarnach zbóż podczas
kiełkowania zwiększa się aktywność enzy-
mów amylolitycznych, katalizujących hy-
drolizę skrobi. Skrobia jest powszechnie
występującym w świecie roślinnym mate-
riałem zapasowym. Jej hydroliza do cu-
krów prostych dostarcza substratów nie-
zbędnych do dalszego rozwoju rośliny.
Obecność enzymów amylolitycznych
w skiełkowanych ziarnach zbóż (tzw. sło-
dzie ) była od wieków wykorzystywana
przez ludzi do zacierania, czyli scukrzania
surowców skrobiowych, np. w produkcji pi-
wa. Z surowców roślinnych można pozy-
skać nie tylko enzymy hydrolizujące skro-
bię, ale także hemicelulozę czy białka.
Enzymy można także pozyskać z surowców
zwierzęcych. Długą tradycję ma również
wykorzystywanie w serowarstwie pod-
puszczki , enzymu hydrolizującego białka,
otrzymywanego ze ścian żołądków cieląt.
Służy on do wytrącania skrzepu kazeiny
w produkcji serów dojrzewających.
Najbogatszym źródłem enzymów dla
produkcji przemysłowych preparatów są
drobnoustroje. Największy udział wśród
preparatów enzymatycznych produkowa-
nych w dużej skali stanowią hydrolazy,
a wśród nich prym dzierżą enzymy prote-
olityczne, wykorzystywane w proszkach
do prania. Preparaty zawierające enzymy
amylolityczne również produkowane są
na masową skalę i wykorzystywane do mo-
dyfikowania skrobi w przemyśle spożyw-
czym czy scukrzania skrobi w gorzelniach
zbożowych.
Enzymy w przemyśle spożywczym
Niezwykłe właściwości katalityczne enzy-
mów nie mogły ujść uwadze chemików.
Wiele reakcji chemicznych łatwiej jest prze-
prowadzić wykorzystując katalizę enzyma-
tyczną niż tradycyjne techniki chemii orga-
nicznej. Za przykład niech posłuży
izomeryzacja glukozy do fruktozy (Rys. 2).
W obecności enzymu – izomerazy glukozo-
wej reakcja przebiega bardzo sprawnie. Sta-
ła równowagi reakcji jest równa ok. 1, za-
tem uzyskuje się prawie równomolowe
ilości glukozy i fruktozy. Taki słodki syrop
glukozowo-fruktozowy jest powszechnie
wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Glukoza jest tanim cukrem prostym, który
otrzymuje się w wyniku hydrolizy (najczę-
ściej enzymatycznej) skrobi. Wadą glukozy,
z punktu widzenia zastosowań w wyrobie
słodyczy, jest to, że jest ona mało „słodka”.
Fruktoza ma kilkukrotnie większą „moc
słodzącą” od glukozy. Z tego względu za-
miana mało słodkiej glukozy na słodką
fruktozę jest tak wartościowa.
Coraz szersze wykorzystanie enzymów
jako katalizatorów przemian w technologii
Rys. 2. Izomeryzacja glukozy do fruktozy
4/2011
23
714177326.009.png
Kształcenie nauczycieli chemii
H 2 C=CH–CN
Brevibacterium imperialis
H 2 C=CH–CONH 2
(hydrolaza nitrylowa)
Rys. 3. Enzymatyczne przekształcenie akrylonitrylu do akryloamidu
organicznej związane jest z kilkoma cha-
rakterystycznymi cechami enzymów: dzia-
łają one w warunkach umiarkowanych, nie
wymagają wysokich temperatur i ciśnień,
a przede wszystkim wykazują bardzo wyso-
ką selektywność, często trudną do uzyska-
nia tradycyjnymi metodami. Te cechy kata-
lizatorów enzymatycznych powodują, że
dzięki ich zastosowaniu można zmniejszyć
liczbę przemian prowadzących do produk-
tu, zmniejszyć zużycie surowców i ilość wy-
twarzanych odpadów. Wszystko to prowa-
dzi do obniżenia kosztów produkcji.
Przykładem może być produkcja akrylo-
amidu . Związek ten jest substratem
do syntezy poliakryloamidów stosowanych
do produkcji tworzyw sztucznych, tkanin
syntetycznych, barwników, papieru i ko-
smetyków, a także wykorzystywanych do
oczyszczania ścieków. W tradycyjnej che-
micznej technologii wytwarzania akrylo-
amidu z akrylonitrylu stosuje się dwustop-
niową hydrolizę: początkowo wobec kwasu
siarkowego, a następnie z udziałem katali-
zatora miedziowego. Proces enzymatyczny
opracowany przez Mitsubishi Rayon Co.
Ltd przebiega jednoetapowo [5] (Rys 3.).
Wykorzystuje się hydrolazę nitrylową
z unieruchomionych komórek bakterii Bre-
vibacterium imperialis. Uzyskuje się 100%
wydajność biotransformacji i wysokie stęże-
nia akryloamidu w cieczy, dzięki czemu nie
jest konieczne jej zatężanie. W efekcie zu-
życie energii na 1 kg produktu w technolo-
gii enzymatycznej wynosi 0,4 MJ/kg pro-
duktu wobec 1,9 MJ/kg w tradycyjnej
technologii. W konsekwencji emisja CO 2
na jeden kg produktu w technologii enzy-
matycznej wynosi 0,3 kg, natomiast w tech-
nologii tradycyjnej 1,5 kg CO 2 /kg produktu.
Enzymy w farmacji
Innym przykładem ilustrującym zalety
katalizy enzymatycznej jest hydroliza peni-
cyliny G . Antybiotyk ten jest wytwarzany
przez szczepy grzybów strzępkowych Peni-
Rys. 4. Enzymatyczna i chemiczna hydroliza penicyliny G do kwasu 6-aminopenicylanowego
24
Chemia w Szkole
714177326.010.png 714177326.011.png 714177326.001.png 714177326.002.png
Kształcenie nauczycieli chemii
cillium chrysogenum . Stanowi także sub-
strat wyjściowy do produkcji licznych peni-
cylin półsyntetycznych. Pierwszym etapem
jest hydroliza penicyliny G do kwasu 6-ami-
nopenicylanowego (6-APA). Proces ten
można przeprowadzić zarówno na drodze
chemicznej, jak i enzymatycznej (Rys. 4.).
Metoda chemiczna wymaga zastosowa-
nia dużych ilości rozpuszczalników orga-
nicznych (n-butanolu i dichlorometanu)
oraz toksycznych reagentów (dimetylo-
chlorosilanu – DMS, N , N -dimetyloalaniny
DMA i chlorku fosforu(V)). Powstają du-
że ilości toksycznych, trudnych do zago-
spodarowania ścieków. Metoda enzyma-
tyczna jest jednoetapowa i zapewnia
wydajność ok. 90%. Ponadto z mieszaniny
poreakcyjnej można wydzielić kwas feny-
looctowy. Jest on zawracany do etapu ho-
dowli P. chrysogenum , gdzie stanowi pre-
kursor biosyntezy penicyliny G. Z tych
względów metoda enzymatycznej hydroli-
zy jest powszechne stosowana w przemyśle
farmaceutycznym.
Większość enzymów działa w środowisku
wodnym. Jednakże są enzymy wykazujące
aktywność katalityczną także w rozpuszczal-
nikach organicznych, co pozwala na wyko-
rzystanie ich w przekształcaniu substratów
nierozpuszczalnych w wodzie. Okazało się,
że w środowisku niewodnym enzymy wyka-
zują wiele ciekawych właściwości, które nie
są spotykane w ich natywnym środowisku.
Podważona została klasyczna hipoteza
stwierdzająca, że jeden enzym katalizuje
jedną reakcję jednego substratu. W środo-
wisku niewodnym enzymy mogą katalizo-
wać transformacje całkowicie odmienne
od tych przebiegających w żywych organi-
zmach. Lipazy mogą katalizować syntetyzę
estrów i pokrewnych związków, proteinaz
nie tylko peptydów, ale także estrów, gliko-
zydaz – oligo-, a nawet polisacharydów.
l polikondensację hydroksykwasów lub
kwasów dikarboksylowych z diolami,
l polimeryzację bezwodników cyklicznych
dikwasów z diolami lub oksiranami,
l polimeryzację polibezwodników z diolami,
l transestryfikację polikaprolaktonu i poli
(dikarboksylanów alkilenowych),
l otwarcie pierścienia w polimeryzacji
laktonów,
l kopolimeryzację laktonów z alifatyczny-
mi poliestrami,
l polikondensację węglanu dialkilu i dioli.
Szczególnym obszarem, w którym wyko-
rzystanie katalizatorów enzymatycznych
jest bardzo efektywne, jest otrzymywanie
czystych enancjomerów . Wiele związków
występuje w dwóch formach stanowiących
wzajemne odbicie lustrzane. Enancjomery
tego samego związku biologicznie czynne-
go mogą w zasadniczy sposób różnić się
między sobą pod względem właściwości
farmakokinetycznych, farmakodynamicz-
nych, skuteczności bądź też profilu działań
niepożądanych. Większość substancji lecz-
niczych ciągle produkowana jest w formie
mieszanin racemicznych. Wiele danych
przemawia jednak za tym, że zastąpienie
mieszanin racemicznych enancjomerami
pozwala na stosowanie mniejszych dawek
leków, zwiększenie skuteczności terapeu-
tycznej pojedynczej dawki oraz uniknięcie
wielu szkodliwych interakcji lekowych.
W przypadku niektórych substancji, któ-
rych tylko jeden stereoizomer wykazuje
pożądaną aktywność biologiczną, nato-
miast drugi ma działanie toksyczne, nie-
zbędne jest zastosowanie wyłącznie czy-
stych enancjomerów.
Rozdzielanie enancjomerów za pomocą
klasycznych technik jest często niemożliwe.
Można wykorzystać specyficzność enzy-
mów bądź do syntezy odpowiednich związ-
ków, bądź do rozdzielania enancjomerów.
Ponieważ enancjomery różnią się między
sobą przestrzennym rozmieszczeniem pod-
stawników wokół węgla chiralnego, enzy-
my mogą rozróżniać poszczególne enan-
cjomery. Wszak aktywność katalityczna
enzymów zależy od dopasowania substratu
Enzymy w przemyśle tworzyw sztucznych
Wiele reakcji tworzenia estrów, wyko-
rzystywanych w przemyśle tworzyw sztucz-
nych, może być katalizowanych przez enzy-
my. Można tu wymienić:
4/2011
25
714177326.003.png
Kształcenie nauczycieli chemii
Rys. 5. Enancjomery kwasu migdałowego
do centrum aktywnego. Tę cechę (stereo-
selektywność) wykorzystuje się w tzw. roz-
dziale kinetycznym. Przedstawimy to na
przykładzie procesu badanego i rozwijane-
go w Zakładzie Biotechnologii i Inżynierii
Bioprocesowej PW. Chodzi w nim o roz-
dzielenie enancjomerów kwasu migdało-
wego (Rys. 5.).
Kwas migdałowy nie jest szczególnie
wartościowym substratem w przemyśle far-
maceutycznym, za to jego czyste enancjo-
mery (zarówno S jak i R ) mają szerokie za-
stosowanie w produkcji m.in. antybio-
tyków, leków przeciwko otyłości, leków on-
kologicznych oraz stanowią ważne reagen-
ty w procesach rozdzielania związków
optycznie czynnych.
Opracowany sposób rozdzielania enan-
cjomerów kwasu migdałowego polega
na wykorzystaniu enzymatycznej transe-
stryfikacji octanem winylu (Rys. 6.). Reak-
cja katalizowana jest przez lipazę z Bur-
kholderia cepacia .Jako rozpuszczalnik
zastosowano eter izopropylowy . Na Rys. 7.
przedstawiono zmiany stężenia poszcze-
gólnych reagentów w czasie reakcji prowa-
dzonej w reaktorze okresowym. Enancjo-
mer R praktycznie nie reaguje, natomiast
enancjomer S ulega przekształceniu do
kwasu O -acetylomigdałowego. Produkty,
Rys. 7. Zmiany stężenia reagentów podczas enzymatycz-
nej transestryfikacji kwasu migdałowego
tzn. kwas ( R )-migdalowy i kwas ( S )- O -ace-
tylomigdałowy można łatwo rozdzielić
przez ekstrakcję wodą.
Enzymy w analityce
Enzymy coraz powszechniej wykorzysty-
wane są w analityce. Dzięki wykazywanej
specyficzności substratowej umożliwiają
dokonywanie oznaczeń w złożonych mie-
szaninach związków. Oznaczanie metoda-
mi enzymatycznymi metabolitów, takich
jak cukry, cholesterol, mocznik itp. odgry-
wa bardzo dużą rolę w diagnostyce me-
dycznej oraz w analizie produktów spożyw-
czych. W niektórych oznaczeniach w diag-
nostyce medycznej używa się enzymów ja-
ko znaczników połączonych z odpowiedni-
mi specyficznymi przeciwciałami, co umo-
żliwia szybkie i łatwe oznaczanie hor-
monów, immunoglobulin itp. Przykładem
może być peroksydaza chrzanowa , czę-
sto stosowana do wykrywania chorób za-
kaźnych, nowotworowych oraz zbadania
zgodności tkankowej w przypadku doboru
dawców i biorców przeszczepów.
Rys. 6. Enzymatyczna transestryfikacja kwasu migdałowego
26
Chemia w Szkole
714177326.004.png 714177326.005.png 714177326.006.png 714177326.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin