Kiełbasa Zwyczajna wieprzowa wędzona.txt

(2 KB) Pobierz
Surowce:
1. wieprzowina np. łopatka  4 kg;
2. słonina twarda  1 kg;
3. sól  0,12 kg;
4. saletra  0,006 kg;
5. pieprz mielony  0,003 kg;
6. ziele angielskie mielone  0,0015 kg;
7. czosnek drobno posiekany  0,009 kg (2 zšbki);
8. kiełbanice  cienkie z czerwonym znaczkiem (ok. 10m).

1,5 kg mięsa zemleć w maszynce z siatkš o oczkach 5 mm. Pozostałe mięso i słoninę zemleć na siatce 10 mm. Zmielone produkty połšczyć, dodać sól uprzednio dokładnie wymieszanš z saletrš i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać, ułożyć w naczyniu kamionkowym lub emaliowanym, wyrównać powierzchnię lekko ugniatajšc. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie masę jeszcze raz krótko wyrobić. Spróbować i ewentualnie doprawić do pożšdanego smaku. Osłonki napełniać doć cile, końce zawišzać szpagatem, formujšc odcinki o długoci 30 cm.
Uformowane kiełbasy zawiesić na 4-6 godzin (lub na noc) w przewiewnym miejscu lub w wędzarni z otwartym przepływem powietrza. Osuszone wędzić dymem ciepłym przez 4 godziny.

Wędzenie dymem ciepłym prowadzi się w temp. od 25 do 45 stopni C przez czas (zależnie od rodzaju wyrobu) od 4 do 48 godzin. Dym ciepły powoduje nierównomierne wysychanie produktu, warstwy powierzchniowe wysychajš mocniej i w największym stopniu sš nasycone dymem; warstwy wewnętrzne (w głębi produktu) majš charakter wyrobu wędzonego surowego. Wyrób wędzony dymem ciepłym uzyskuje barwę powierzchni od żółtej do bršzowej, z odcieniem zależnym od rodzaju drewna użytego do wędzenia. Wewnętrzne warstwy majš barwę od jasnoczerwonej do czerwonej. Tkanka mięsna twardnieje, tłuszcz wytapia się w niewielkich ilociach.

Po wystudzeniu ponownie wędzić w goršcym dymie (można następnego dnia), stopniowo podnoszšc temperaturę.
Wędzenie dymem goršcym prowadzi się w trzech fazach:
I faza  30 minut w temperaturze 30-40 stopni C;
II faza  15 minut w temperaturze 40-60 stopni C;
III faza  15 minut w temperaturze 60-90 stopni C (przypiekanie).
Wystudzić. Powiesić w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Wędlina redniej trwałoci
Zgłoś jeśli naruszono regulamin