Ciasto na kulki na karasia
· Około 3 kromek chleba zalewamy niewielką ilością oleju najlepiej słonecznikowego
· Dodajemy 1 średniego ziemniaka i ugniatamy aż z naszych składników zrobi się jednolita masa. Podczas tej czynności możemy dodać składnik zapachowy.
Oleju nie powinno być za mało ponieważ kulki będą pękać. Najlepszym sposobem na jego dodawanie jest polewanie go na chleb (nie piętkę) do momentu aż zacznie kapać z dolnej części kromki. Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby :
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
PORADNIK-WEDKARSKI.PL