Biryani
ryż z warzywami
Przygotowanie: 10-15 minOczekiwanie: 30 minGotowanie: 20 minTrudność: bardzo łatwySkładniki na 3 porcje
•
2/3 szklanki ryżu
1 cebula
1 łyżeczka kminku
różne mrożone warzywa (np. kalafior, brokuły, groszek, marchewka)
przyprawy: sól, chili, kurkuma, cynamon, pieprz, listek laurowy,
kardamon, imbir, czosnek, goździki, śliwka suszona, i/lub co kto lubi
1 łyżka oleju lub oliwy
Etapy przygotowania
1.
Namocz ryż w zimnej wodzie przez co najmniej 20-30 min.
2.
Na rozgrzany w rondlu (lub jeszcze lepiej woku) olej wsyp kminek, a kiedy zacznie skakać dodaj pokrojoną cebulę.
3.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj odcedzony ryż i smaż przez 1 minutę ciągle mieszając.
4.
Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i mrożone warzywa. Wymieszaj.
5.
Zaczekaj aż woda się zagotuje. Przykryj, zmniejsz ogień na minimalny. Po 20 minutach jest gotowe.
jot_em18