Pierożki serowe z salami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  200 g masła

 

•  260 g mąki

 

•  250 g chudego twarogu

 

•  2 żółtka

 

•  2 łyżki oliwy z oliwek

 

•  150 g salami

 

•  150 g sera gouda

 

•  1 łyżeczka sezamu

 

•  Sól, pieprz biały, papryka ostra, oregano, bazylia

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Schłodzone masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, osączony twaróg i pół łyżeczki soli.

   

2.  Zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

   

3.  Jedno żółtko wymieszać z dwiema łyżeczkami wymienionych przypraw i łyżką oliwy. Ciasto rozwałkować na blacie poprószonym mąką i wyciąć kwadraciki o boku 10 cm. Każdy kwadracik posmarować mieszanką ziół, oliwy i żółtka.

   

4.  Później położyć salami i pokrojony gruby plasterek sera gouda. Złożyć na pół i uformować trójkąt. Brzegi zlepić palcami.

   

5.  Pierożki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pozostałe żółtko wymieszać z oliwą i sezamem. Posmarować rogaliki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, na złoty kolor. Podawać na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin