Składniki
• 200 g masła
• 260 g mąki
• 250 g chudego twarogu
• 2 żółtka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 150 g salami
• 150 g sera gouda
• 1 łyżeczka sezamu
• Sól, pieprz biały, papryka ostra, oregano, bazylia
Etapy przygotowania
1. Schłodzone masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, osączony twaróg i pół łyżeczki soli.
2. Zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
3. Jedno żółtko wymieszać z dwiema łyżeczkami wymienionych przypraw i łyżką oliwy. Ciasto rozwałkować na blacie poprószonym mąką i wyciąć kwadraciki o boku 10 cm. Każdy kwadracik posmarować mieszanką ziół, oliwy i żółtka.
4. Później położyć salami i pokrojony gruby plasterek sera gouda. Złożyć na pół i uformować trójkąt. Brzegi zlepić palcami.
5. Pierożki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pozostałe żółtko wymieszać z oliwą i sezamem. Posmarować rogaliki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, na złoty kolor. Podawać na zimno.
jot_em18