Ryba po japońsku.odt

(33 KB) Pobierz

Ryba po japońsku

Ta ryba jest z pewnością tak znana w Japonii,  jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!

/źródło: "Przyślij przepis"/

Ryba po japońsku

Składniki:

 

       1 kg filetów z ryby

       2 duże cebule

       1 słoik ogórków konserwowych

       1 słoik papryki konserwowych

       przyprawa warzywna

       maka

       bułka tarta

       3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)

       olej

 

Zalewa:

 

       2 szklanki wody

       1/2 szklanki oleju

       mały koncentrat pomidorowy

       4 łyżki keczupu

       4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")

       4 łyżki octu

       sól do smaku (opcjonalnie)*

       pieprz (opcjonalnie)

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Smacznego!

* jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin