Ryba po japońsku
Ta ryba jest z pewnością tak znana w Japonii, jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!
/źródło: "Przyślij przepis"/
Składniki:
• 1 kg filetów z ryby
• 2 duże cebule
• 1 słoik ogórków konserwowych
• 1 słoik papryki konserwowych
• przyprawa warzywna
• maka
• bułka tarta
• 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
• olej
Zalewa:
• 2 szklanki wody
• 1/2 szklanki oleju
• mały koncentrat pomidorowy
• 4 łyżki keczupu
• 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
• 4 łyżki octu
• sól do smaku (opcjonalnie)*
• pieprz (opcjonalnie)
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.
Smacznego!
* jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy
very_significant_other