Makaron z owocami morza II.odt

(45 KB) Pobierz

Makaron z owocami morza

23 sierpnia 2011

 

 

W sam raz na lato. Makaron jajeczny typu wstążki, a dokładnie „chitarrine all’uovo”, wąskie, ale ciut grubsze od tradycyjnych. Do tego owoce morza zakrapiane białym, wytrawnym  winem w  sosie ze świeżych pomidorów.

Danie, które dość często króluje w naszym domu,  ulubione danie mojego męża.

Składniki:

                      garść owoców morza jak krewetki, małże, mule (świeże lub mrożone)

                      1  duży, dojrzały pomidor

                      olej z oliwek

                      pół szklanki białego, wytrawnego wina (można zastąpić go sokiem z 1\2 cytryny)

                      sól, pieprz,

                      świeża pietruszka

                      ostra, sucha papryczka

                      czosnek

                      Makaron jajeczny typu wstążki



Sposób przygotowania:

Owoce morza czyszczę i myję pod bieżącą wodą. Mrożone wystarczy lekko rozmrozić i opłukać.

Nastawiam w wystarczająco obszernym garnku wodę na makaron. Na ugotowanie makaronu jajecznego nie potrzeba wiele czasu dlatego też wrzucimy go do wrzątku w ostatniej chwili, jak sos będzie prawie gotowy.

Podgrzewam oliwę z oliwek na patelni,  następnie  dodaje drobno pokrojony czosnek, posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę w kawałkach.

Na rozgrzany olej (uwaga nie przypalić czosnku !) wrzucam przygotowane owoce morza i szybko je  podsmażam  na dość dużym ogniu.

Dolewam białe wino i zagotowuję. W gotującym sosie winnym  mule i małże powinny się otworzyć.

Teraz dodaję drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podsmażam wsztystko przez 5-10 minut

W międzyczasie wrzucam  makaron do wrzącej wody (około 120 g na porcję). Gotować wg przepisu na opakowaniu, al dente.

Ugotowany, odcedzony  makaron dodajemy do sosu, mieszamy przez chwilę aż smaki się połączą i serwujemy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym , czarnym pieprzem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin