23 sierpnia 2011
W sam raz na lato. Makaron jajeczny typu wstążki, a dokładnie „chitarrine all’uovo”, wąskie, ale ciut grubsze od tradycyjnych. Do tego owoce morza zakrapiane białym, wytrawnym winem w sosie ze świeżych pomidorów.
Danie, które dość często króluje w naszym domu, ulubione danie mojego męża.
Składniki:
• garść owoców morza jak krewetki, małże, mule (świeże lub mrożone)
• 1 duży, dojrzały pomidor
• olej z oliwek
• pół szklanki białego, wytrawnego wina (można zastąpić go sokiem z 1\2 cytryny)
• sól, pieprz,
• świeża pietruszka
• ostra, sucha papryczka
• czosnek
• Makaron jajeczny typu wstążki
Sposób przygotowania:
Owoce morza czyszczę i myję pod bieżącą wodą. Mrożone wystarczy lekko rozmrozić i opłukać.
Nastawiam w wystarczająco obszernym garnku wodę na makaron. Na ugotowanie makaronu jajecznego nie potrzeba wiele czasu dlatego też wrzucimy go do wrzątku w ostatniej chwili, jak sos będzie prawie gotowy.
Podgrzewam oliwę z oliwek na patelni, następnie dodaje drobno pokrojony czosnek, posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę w kawałkach.
Na rozgrzany olej (uwaga nie przypalić czosnku !) wrzucam przygotowane owoce morza i szybko je podsmażam na dość dużym ogniu.
Dolewam białe wino i zagotowuję. W gotującym sosie winnym mule i małże powinny się otworzyć.
Teraz dodaję drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podsmażam wsztystko przez 5-10 minut
W międzyczasie wrzucam makaron do wrzącej wody (około 120 g na porcję). Gotować wg przepisu na opakowaniu, al dente.
Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy przez chwilę aż smaki się połączą i serwujemy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym , czarnym pieprzem.
very_significant_other