Autor: thiessa @ 10:04pm, Piątek 6 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena SpielerMina to rodzaj zapiekanki, która składa się z dwóch warstw macy przełożonych nadzieniem. Dzisiejszy mój obiad do dietetycznych raczej nie należy, ale warto zrobić sobie taką minę chociażby zamiast pizzy, która jest bardziej pracochłonna i mimo wszystko bardziej kaloryczna. Pyszna.Składniki:
1 duży brokuł,8 kwadratowych mac,50g masła plus masło do posmarowania formy,1 cebula, posiekana,2 1/4 szklanki sera żółtego,1 szklanka sera białego, pokruszonego,3/4 szklanki utartego parmezanu,2 cebulki dymki, drobno posiekane,2-3 łyżki koperku, posiekanego,4 jajka,8 ząbków czosnku, posiekane.Brokuły podzielić na równej wielkości różyczki, łodygę odrzucić. Różyczki ugotować najlepiej na parze. Gdy będą intensywnie zielone wyjąć je łyżką cedzakowa i odstawić.Dużą, prostokątną formę o powierzchni odpowiadającej czterem macom posmarować masłem. Dno wyłożyć czterema macami i zwilżyć je wodą. Na wierzchu ułożyć brokuły, cebulę, ser żółty, ser biały, parmezan, dymkę i koperek.W misce roztrzepać jajka z 2 łyżkami wody. Połową jajek polać brokuły i sery. Zwilżyć wodą pozostałe mace, przykryć nimi potrawę i polać pozostałymi jajkami. Na wierzchu położyć połowę pokrojonego na wiórki masła i połowę posiekanego czosnku.Wstawić danie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać pozostałymi wiórkami masła i pozostałym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, przez co najmniej 10 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Ja pominęłam etap powtórnego zapiekania, bo bardzo mi się śpieszyło i już nie miałam czasu na oczekiwanie i kto wie, czy nie był to dobry pomysł, bo niezapieczony czosnek i masło nadały daniu wspaniałego smaku.
very_significant_other