Mina z brokułami i serem.odt

(53 KB) Pobierz

Mina z brokułami i serem

Autor: thiessa @ 10:04pm, Piątek 6 Maj 2011.

Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler

Mina to rodzaj zapiekanki, która składa się z dwóch warstw macy przełożonych nadzieniem. Dzisiejszy mój obiad do dietetycznych raczej nie należy, ale warto zrobić sobie taką minę chociażby zamiast pizzy, która jest bardziej pracochłonna i mimo wszystko bardziej kaloryczna. Pyszna.

Składniki:

1 duży brokuł,
8 kwadratowych mac,
50g masła plus masło do posmarowania formy,
1 cebula, posiekana,
2 1/4 szklanki sera żółtego,
1 szklanka sera białego, pokruszonego,
3/4 szklanki utartego parmezanu,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
2-3 łyżki koperku, posiekanego,
4 jajka,
8 ząbków czosnku, posiekane.

Brokuły podzielić na równej wielkości różyczki, łodygę odrzucić. Różyczki ugotować najlepiej na parze. Gdy będą intensywnie zielone wyjąć je łyżką cedzakowa i odstawić.
Dużą, prostokątną formę o powierzchni odpowiadającej czterem macom posmarować masłem. Dno wyłożyć czterema macami i zwilżyć je wodą. Na wierzchu ułożyć brokuły, cebulę, ser żółty, ser biały, parmezan, dymkę i koperek.
W misce roztrzepać jajka z 2 łyżkami wody. Połową jajek polać brokuły i sery. Zwilżyć wodą pozostałe mace, przykryć nimi potrawę i polać pozostałymi jajkami. Na wierzchu położyć połowę pokrojonego na wiórki masła i połowę posiekanego czosnku.
Wstawić danie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać pozostałymi wiórkami masła i pozostałym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, przez co najmniej 10 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Ja pominęłam etap powtórnego zapiekania, bo bardzo mi się śpieszyło i już nie miałam czasu na oczekiwanie i kto wie, czy nie był to dobry pomysł, bo niezapieczony czosnek i masło nadały daniu wspaniałego smaku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin