Krewetki w sosie pomidorowym.odt

(49 KB) Pobierz

Krewetki w sosie pomidorowym (F1 Grand Prix Bahrajnu)

Autor: thiessa @ 8:35pm, Sobota 12 Maj 2012.

Źródło: www.food.com

W internecie niewiele jest przepisów pochodzących z Bahrajnu, zaledwie 5-6 dań, które powtarzają się na wielu stronach, w dodatku żywcem, skopiowane od siebie na wzajem, ciężko mi jest, zatem wyśledzić, kto jest prawdziwym ich autorem, żeby podać właściwe źródło, bo jestem czuła na tym punkcie. Uważam, że podawanie takiej informacji jest kwestią uczciwości wobec innych i wobec siebie. Podaję źródło, które wydaje mi się, że jest pierwsze, ale mogę się mylić. 
Wybrałam krewetki, ponieważ akurat miałam je w zamrażarce, a kurczaka, na którego miałam też ochotę nie. Co prawda "przystojniejsze" wydały mi się krewetki z tego przepisu, ale zawierają ryż, którego na razie nie mogę jeść z powodu przebywania na diecie. Nie jest wykluczone, że kiedyś do niego wrócę. Te, które zrobiłam też były niczego sobie.
Zmodyfikowałam nieco kolejność przyrządzania krewetek, bo nie wyobrażam sobie, żeby je gotować przez pół godziny. Gotowanie przez 20 minut to i tak za długo, ale nie były na szczęście gumowe. 

Składniki:

1 kg surowych krewetek (w szarym kolorze),
2 szklanki posiekanych pomidorów,
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka kurkumy,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oleju.

Pomidory włożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Następnie dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, paprykę, olej i krewetki. Gotować przez 20 minut. Doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem basmati.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin