Ful medames - pasta z bobu.odt

(42 KB) Pobierz

Ful medames (Grand Prix Abu Dhabi)

Autor: thiessa @ 6:48am, środa 5 Grudzień 2012.

Źródło: arabiczeal.com, "Kuchnia arabska" May S. Bsisu


Ful medames jest daniem egipskim, które w chwili obecnej jest popularne w całym świecie arabskim o wszystkich porach dnia. W Kairze i innych miastach świata arabskiego pracownicy biurowi i studenci ustawiają się w kolejkach do ulicznych kupców, gotujących ful medames w mosiężnych kotłach i serwujących to danie w mosiężnych miskach. Niekiedy nakładają bób do kieszonki z puszystego chleba. Kto ma ochotę doprawia sobie jedzenie czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą lub zamawia jako dodatek do jajka. 

Składniki:

1 puszka (450g) bobu (fava), u mnie namoczony i ugotowany,
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone, 
½ łyżeczki kuminu,
1 zielona papryka chilli, posiekana (opcjonalnie),
sok z 1/2-1 cytryny,
1 1/2 łyżki tahini,
sól,
1 pomidor, posiekany,
oliwa,
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Bób z puszki wypłukać, zalać wodą, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze przez 10 minut. Jeśli używamy bobu namoczonego gotujemy do miękkości. Trwa to dosyć długo. Najlepiej gotować bób około 1,5 godziny.
Ugotowany bób przełożyć do blendera, odkładając wcześniej trochę ziaren w całości, i zmiksować z czosnkiem, kuminem, sokiem z cytryny i solą. Jeśli jest taka potrzeba dolewać wodę z gotowania, tak, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Pastę przełożyć do miski, posypać odłożonym w całości bobem, pokrojonym pomidorem, polać oliwą i posypać natką pietruszki. 
Można podać udekorowaną cząstkami cytryny, posiekaną cebulą, pokrojonym w plasterki ogórkiem, posiekaną zieloną papryka, świeżą miętą lub pokruszonym serem feta. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin