· mąka kukurydziana 400 g
· sól 3 g
· smalec 6 łyżek
· woda gorąca 280 ml
Przesiać mąkę, dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jakiś czas.Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ściereczką by nie wyschło.Po wykrojeniu wszystkich okręgów ułożyć je w stos, posypując mąką i przykryć ścierką. Rozgrzać patelnie o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund na jednej stronie. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!
dzikikot