Udka_kurczaka_po_meksykańsku.doc

(20 KB) Pobierz

 

Udka kurczaka po meksykańsku

 

Składniki:
- 12 pałek (podudzi) kurczaka
- puszka (25 dag) czerwonej fasoli
- puszka (40 dag) pomidorów pelati
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- po szczypcie startej gałki muszkatołowej
- mielonych goździków i cynamonu
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Natrzyj udka solą i pieprzem, zrumień na rozgrzanym tłuszczu, ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym na patelni oleju przesmaż plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino i fasolę. Mieszając, zagotuj i przypraw sos do smaku, po czym polej nim udka. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem i miską kolorowych sałat

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin