Udka kurczaka po meksykańsku
Składniki:- 12 pałek (podudzi) kurczaka- puszka (25 dag) czerwonej fasoli- puszka (40 dag) pomidorów pelati- łyżka koncentratu pomidorowego- 1/2 szklanki czerwonego wina- 2 cebule- ząbek czosnku- po szczypcie startej gałki muszkatołowej- mielonych goździków i cynamonu- pęczek posiekanej natki pietruszki- pieprz- sól- olej do smażenia Sposób przyrządzania:Natrzyj udka solą i pieprzem, zrumień na rozgrzanym tłuszczu, ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym na patelni oleju przesmaż plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino i fasolę. Mieszając, zagotuj i przypraw sos do smaku, po czym polej nim udka. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem i miską kolorowych sałat
szymon1047