American Brownies
Składniki
125 g gorzkiej czekolady75 g miękkiego masła4 jajka175 g cukru1 cukier waniliowy100 g maki1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia100 g siekanych orzechów włoskichpolewa:100 g cukru pudru1 łyżka kwaśnej śmietany50 g gorzkiej czekolady10 g miękkiego masła
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kwadratowa formę 20 cm natłuścić (ostatecznie może być tortownica 24 cm), posypać mąka i jej nadmiar odsypać.2. Masło i czekoladę rozpuścić w garnku w niskiej temperaturze, żeby się nic nie przypaliło. Dobrze wymieszać i lekko ostudzić. 3. W misce utrzeć jaka, cukier, cukier waniliowy i sol. Pod koniec dodać make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Nie mieszać długo jak będziemy dodawać make. Na końcu dodać posiekane orzechy. 4. Ciasto wlać do formy i równomiernie rozprowadzić. Piec 25 minut. Ostudzić i dopiero dzielić na części.Jeżeli mamy ochotę możemy przed krojeniem polać ciasto polewa.Polewa:Cukier puder wymieszać z kwaśną śmietana, dodać roztopiona i wystudzona czekoladę i masło. Dobrze wymieszać.
Bozena-62