„Czereśniówka”
Składniki:
1 kg czerwonych czereśni
1 l wódki
½ kg cukru
Przygotowanie:
Owoce umyć, osuszyć i ponacinać. Ponacinane zalać wódką, odstawić na 2 miesiące na parapet. Ostrożnie, by nie zmącić roztworu, zlać nalewkę. Na owoce wsypać cukier, odstawić, aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Nalewkę wymieszać z sokiem, przefiltrować, przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 2 miesiące.
„Pigwówka”
1 kg dojrzałych (żółtych i dużych) owoców pigwy
1 l spirytusu
½ l wódki
Owoce umyć, pokroić na 8 części, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Włożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką, szczelnie zamknąć. Słój przechowywać w temperaturze pokojowej przez 6 tygodni. Po tym czasie połowę nalewki przefiltrować do butelki. Uzyskany w ten sposób wytrawny alkohol przechowywać szczelnie zamknięty. Pozostałą w słoju nalewkę po przefiltrowaniu wymieszać z cukrem oraz 100 ml przegotowanej wody. Ponownie przelać do słoja i szczelnie zamknąć. Odstawić (co kilka dni potrząsać słojem). Po kilku tygodniach można połączyć wytrawną i słodką pigwówkę w proporcjach odpowiadających upodobaniom smakowym.
„Brzoskwiniówka”
1 kg dojrzałych brzoskwiń
½ l spirytusu
Brzoskwinie umyć, przekroić na połówki i wypestkować. W słoju owoce zasypać cukrem, zalać wódką i spirytusem. Odstawić w słoneczne miejsce (często potrząsać słojem, by składniki się połączyły). Po 3 tygodniach przefiltrować nalewkę przez gęste płótno i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu. Owoce można użyć do deserów.
„Fiołkowa”
70 dag kwiatów fiołka pachnącego
Sok z jednej cytryny
1 kg cukru
50 ml soku z czarnego bzu
Kwiaty fiołka wrzucić do słoja, zalać sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Następnie dolać wódkę i spirytus. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Nalewkę ostrożnie zlać przez filtr z gazy lub bibuły. Ugotować syrop z cukru i litra wody, odszumować. Do ciepłego jeszcze syropu wlać przefiltrowaną nalewkę, dodać sok z czarnego bzu. Rozlać do butelek, odstawić co najmniej na pół roku.
„Na jeżynach”
1 kg jeżyn
Jeżyny opłukać, osączyć, odszypułkować, włożyć do dużego słoja. Wlać wódkę i spirytus. Zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień w ciepłe i słoneczne miejsce. Zlać i przefiltrować, wlać do naczynia ze szczelnym zamknięciem, odstawić. Owoce dokładnie zasypać cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlać go, jednocześnie filtrując. Oba płyny połączyć. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
„Na czarnym bzie”
1 i ½ kg dojrzałych owoców czarnego bzu
Sok z cytryny
Laska cynamonu
3 goździki
½ laski wanilii
½ l białego wina wytrawnego
Owoce przebrać, umyć, osączyć. Zasypać cukrem w dużym garnku, dodać sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, goździki i wanilię. Dolać 2 litry wody i wino. Pozostawić na ogniu i zagotować. Po wystudzeniu przefiltrować. Dodać spirytus, dobrze wymieszać. Przelać nalewkę do ciemnych butelek, odstawić na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
„Malinówka”
1 kg dojrzałych malin
25 dag cukru
Maliny szybko przepłukać i osączyć na sicie, włożyć do gąsiora i zalać litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć gąsior, odstawić w słoneczne miejsce. Po miesiącu zlać nalewkę, przefiltrować przez bibułę. Na syrop wsypać do rondla cukier, zalać litrem wody, gotować, aż cały cukier dobrze się rozpuści. Przefiltrowaną nalewkę połączyć z syropem cukrowym, następnie przelać do ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić co najmniej na tydzień.
„Dereniówka”
1 kg dojrzałych owoców derenia
Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Następnie owoce ponakłuwać, wrzucić do słoja, zalać spirytusem, wsypać cukier, dobrze zamieszać, zamknąć słój i odstawić na kilka dni. Po kilku dniach nalewkę przefiltrować przez bibułę, dodać ½ litra przegotowanej ostudzonej wody, dobrze wymieszać. Rozlać nalewkę do ciemnych butelek, zakorkować, odstawić co najmniej na 2 miesiące.
„ Z czuszek”
5 strąków czuszki
Czuszki umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek i drobno pokroić (najlepiej robić to w rękawiczkach). Włożyć do słoika, zalać wódką, odstawić na kilka dni. Nalewkę przefiltrować, przelać do butelki i zamknąć. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.
„Poziomkowa”
1 kg poziomek świeżo zebranych w lesie
Łyżeczka kwasku cytrynowego
Przebrane, opłukane i osączone poziomki wrzucić do słoja i zalać litrem wódki. Szczelnie zamknąć słój i odstawić w słoneczne miejsce. Po upływie doby (nie później, aby nalewka nie nabrała gorzkiego smaku) odfiltrować przez bibułę. Zalać nalewkę gorącym syropem sporządzonym z cukru i szklanki wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać do ciemnych butelek i wstawić je szybko do lodowatej wody, by schłodzić nalewkę. Szczelnie zakorkować butelki i odstawić w ciemne miejsce co najmniej na 2 miesiące.
„Na płatkach róż”
Półlitrowy słoik płatków dzikiej róży pachnącej
½ l jasnego płynnego miodu
Płatki dzikiej róży opłukać i osuszyć, utrzeć w makutrze. Zalać litrem gorącej wody, przelać do słoja, zamknąć i odstawić do wystudzenia. Chłodny płyn różany przefiltrować do garnka. Dodać płynny miód. Gotować, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty syrop. Przestudzony syrop wstawić do lodówki i schłodzić. Dodać spirytus, wymieszać, przelać do ciemnych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.
lootnik18