Ryba zapiekana w śmietanie.doc

(21 KB) Pobierz
Ryba zapiekana w śmietanie

Ryba zapiekana w śmietanie

 

 

Składniki:

·       1 kg ryby (sandacza, pstrąga, soli, mintaja, morszczuka)

·       4 cebule

·       100 g masła

·       4 łyżki natki

·       sok z cytryny

·       2 łyżki tartej bułki

·       250 g kwaśnej śmietany

·       2 żółtka

·       2 łyżki kopru

·       sól

·       pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Sprawioną rybę lub mrożony filet posolić.

Cebule obrać, pokroić w plastry, zeszklić na połowie masła.

Na kawałku folii aluminiowej rozsypać 2 łyżki natki oraz cebulę (dodać też tłuszcz ze smażenia). Na to położyć rybę.              

Posypać ją wiórkami pozostałego masła, skropić sokiem z cytryny, oprószyć tartą bułką.             

Zwinąć brzegi folii i umieścić pakiecik w żaroodpornym naczyniu, które można ustawić na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Piec w temperaturze 180°C.

Śmietanę rozmieszać z żółtkami, posiekanym koprem oraz resztą natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Mniej więcej po 30 minutach pieczenia rozwinąć folię i polać rybę śmietanowym sosem.

Odkrytą piec jeszcze 15 – 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin