Tort makowy z kremem z białej czekolady.doc

(461 KB) Pobierz
Tort makowy z kremem z białej czekolady

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Torcik makowy przełożony rozpływającym się w ustach kremem z białej czekolady ... pycha! Przepis, zmodyfikowany, pochodzi

Składniki na blaty:

5 jajek

15 dag cukru pudru

2 łyżki mielonych migdałów

12 dag mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

pół szklanki wody

3 łyżki rumu

Składniki na masę z białej czekolady:

30 dag białej czekolady

400 ml śmietany kremówki 

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :)

tort mozna również posmarować warstwą dżemu (pod kremem)

tort makowy

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin