Torcik truskawkowy
Biszkopt: 4 jajka, po 5 łyżek cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier po łyżce, ciągle ubijając. Wlewamy żółtka po jednym, a następnie 5 dużych łyżek mąki wymieszanej z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w 175 st, C ok. 20-25 minut.
Masa truskawkowa: 250 ml śmietany kremówki, ok. 0,5 litra truskawek, 1 galaretka truskawkowa, cukier do smaku, truskawki i 1 galaretka truskawkowa na wierzch.Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Truskawki miksujemy z łyżką cukru. Mieszamy galaretkę z truskawkami i czekamy, aż zacznie gęstnieć. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy z masą truskawkową.
Biszkopt przekrajamy na dwa placki. Wylewamy masę truskawkową na pierwszy placek, przykrywamy drugim i resztę wykładamy na wierzch. Najlepiej skorzystać w tym momencie z zamykanej tortownicy wyłożonej folią spożywczą , by masa nie wypływała bokami. Czekamy, aż masa stężeje. Układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Jeżeli chcemy uzyskać efekt taki jak na zdjęciu (masa i galaretka na wierzchu ciasta są przemieszane), nie czekamy aż masa truskawkowa stężeje i wlewamy wcześniej tężejącą galaretkę.
inka40