Tort Sachera:
Ciasto:
· 150 g masła
· 125 g cukru pudru
· 8 jajek, 200 g ciemnej (ale nie gorzkiej) czekolady
· 125 g mąki
Masa:
· 1 słoiczek konfitury morelowej
· 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
· 200 g ciemnej czekolady
· 150 cukru pudru
· 200 ml śmietany 30 proc.,
· kilka kropel esencji waniliowej
Robimy biszkopt:
· Ucieramy masło z cukrem, dodajemy kolejno po jednym żółtku, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, wreszcie – przesianą mąkę.
· Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli) i dodajemy do masy – najpierw 1/4, potem resztę.
· Wylewamy wszystko do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w temp. 180°C przez 50-55 min.
· Upieczony biszkopt studzimy, a kiedy będzie całkiem zimny, rozcinamy go na dwie warstwy.
· Konfiturę podgrzewamy z sokiem cytrynowym, przecieramy przez sito i smarujemy nią wierzch (obficie) i boki (nieco skromniej) obu biszkoptów.
· Układamy jeden na drugim.
Przygotowujemy polewę:
· Czekoladę, cukier, śmietanę i wanilię podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
· Gdy masa będzie gęsta i gładka, pokrywamy nią cały tort (najłatwiej zrobimy to, używając noża o szerokim ostrzu, maczanego co chwila w gorącej wodzie).
Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Jako że tort reprezentuje nurt dekadencko-luksusowy, dekorujemy go bardzo oszczędnie lub wcale.
inka40