Tort Sachera.doc

(30 KB) Pobierz
Tort Sachera:

Tort Sachera:

Ciasto:

·         150 g masła

·         125 g cukru pudru

·         8 jajek, 200 g ciemnej (ale nie gorzkiej) czekolady

·         125 g mąki

Masa:

·         1 słoiczek konfitury morelowej

·         1 łyżka soku z cytryny

Polewa:

·         200 g ciemnej czekolady

·         150 cukru pudru

·         200 ml śmietany 30 proc.,

·         kilka kropel esencji waniliowej

Robimy biszkopt:

·         Ucieramy masło z cukrem, dodajemy kolejno po jednym żółtku, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, wreszcie – przesianą mąkę.

·         Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli) i dodajemy do masy – najpierw 1/4, potem resztę.

·         Wylewamy wszystko do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w temp. 180°C przez 50-55 min.

·         Upieczony biszkopt studzimy, a kiedy będzie całkiem zimny, rozcinamy go na dwie warstwy.

·         Konfiturę podgrzewamy z sokiem cytrynowym, przecieramy przez sito i smarujemy nią wierzch (obficie) i boki (nieco skromniej) obu biszkoptów.

·         Układamy jeden na drugim.

Przygotowujemy polewę:

·         Czekoladę, cukier, śmietanę i wanilię podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.

·         Gdy masa będzie gęsta i gładka, pokrywamy nią cały tort (najłatwiej zrobimy to, używając noża o szerokim ostrzu, maczanego co chwila w gorącej wodzie).

Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Jako że tort reprezentuje nurt dekadencko-luksusowy, dekorujemy go bardzo oszczędnie lub wcale.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin