Tort mandarynkowo-serowo-makowy.doc

(30 KB) Pobierz
Tort mandarynkowo- serowo-makowy

Tort mandarynkowo- serowo-makowy

Składniki:

·         125g margaryny

·         250g cukru

·         3 jajka

·         150g mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         6 listków żelatyny ( = 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

·         mandarynki w puszce (ok. 350g- waga samych owoców)

·         250g słodkiej śmietany 30- 36%

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         300g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone + 50g twarożku śmietankowego)

·         150g gęstej, kwaśnej śmietany

·         4 łyżki soku pomarańczowego

·         1 opakowanie gotowej masy makowej (250g)

·         1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego

·         ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę z 125g cukru utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać do utartej masy.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Wyłożyć ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mandarynki odsączyć na sitku. Potrzebne będzie ¼ litra soku z mandarynek. Połowę mandarynek pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Słodką śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
  7. Mascarpone, kwaśną śmietanę, 100g cukru i sok pomarańczowy utrzeć na gładką masę mikserem. 2 łyżki masy serowej połączyć w osobnej misce z gotową masą makową. Odstawić na bok.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dodać ubitą śmietanę i pokrojone mandarynki.
  9. Wokół ciasta założyć obręcz i nałożyć połowę kremu serowego. Na to wyłożyć łyżką kleksy z maku i przykryć pozostałą masą serową. Masę wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
  10. Pozostałe mandarynki ułożyć w kształcie kwiatków na masie. Tortenguss wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem z mandarynek. Ciągle mieszając zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, aby lekko przestygła i wylać na tort. Ewentualnie posypać tort migdałami i wstawić do lodówki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin