Tort mandarynkowo- serowo-makowy
Składniki:
· 125g margaryny
· 250g cukru
· 3 jajka
· 150g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 6 listków żelatyny ( = 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
· mandarynki w puszce (ok. 350g- waga samych owoców)
· 250g słodkiej śmietany 30- 36%
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 300g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone + 50g twarożku śmietankowego)
· 150g gęstej, kwaśnej śmietany
· 4 łyżki soku pomarańczowego
· 1 opakowanie gotowej masy makowej (250g)
· 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
· ewentualnie płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
inka40