Muszle z sałatką(1).doc

(25 KB) Pobierz
Muszle z sałatką**

Muszle z sałatką**

 

Składniki:  24 muszle makaronowe

                  2 papryki

                  Średnia cukinia

                  20 dag szynki, 3 łyżki oliwy

                  Po pół pęczka bazylii, i szczypiorku

                  100ml śmietany 22%

                 4 ząbki czosnku

                   Sól, pieprz

 

Papryki oczyścić cukinię umyć. Warzywa pokroić w drobną kostkę.

Dusić 5 minut na  oliwie, dodać 2 ząbki czosnku. Doprawić solą i

Pieprzem. Szynkę pokroić w kosteczkę, zioła posiekać.

Szynkę i zioła dodać do warzyw. Makaronowe muszle ugotować w

Osolonym wrzątku, przelać zimną wodą. Ostudzić.

Rozłożyć na dużym półmisku, nafaszerować przygotowaną sałatką. Śmietanę

Wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podawac do muszli.

 

 

 

Sałatka z łososiem**

Składniki:

60dag filetu z łososia

Sałata lodowa

2 ogórki, 3 czerwone cebule

3 dymki ze szczypiorem

10łyżek oliwy, 2 łyżki musztardy

Koperek, po łyżce miodu i soku  cytryny

Sól, pieprz

 

 

Łososia  gotować 5-6 minut na parze. Ostudzić pokroić na kawałeczki. Umytą sałatę podzielić

Na liście i porwać. Ogórki, cebule i dymki obrać pokroić w plasterki. Szczypior grubo posiekać. Warzywa i szczypior dodać do sałaty. Oliwę utrzeć z musztardą i miodem. Dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku. Do sosu wsypać posiekany koperek, Polać sosem sałatkę

I obłożyć łososiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin