Sernik wiedeński.doc

(48 KB) Pobierz
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

 

Składniki:

·         CIASTO

·         50 dag sera

·         3 jajka

·         1/3 kostki masła

·         1 szklanka cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         5 dag rodzynek
 

·         POLEWA

·         1 tabliczka czekolady twardej

·         3 łyżki masła

Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
 
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin