Ptysie
Składniki
CIASTO:-1 szkl mąki pszennej-1/2 kostki margaryny-1 szkl wody-5 jajek-1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM:-2 żółtka-2/3 szkl cukru pudru-1 margaryna Kasia-2 budynie śmietankowe
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę−energicznie mieszając aby nie było grudek.Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i ucierać mikserem na gładką masę. Ciasto nakładać na posmarowaną blaszkę w formie kółek szprycą lub łyżką (wcześniej moczyć ją w wodzie−wtedy ciasto będzie ładnie odchodzić od łyżki). Piec ok.35 minut−aż się zarumienią / w temp.180 st.C.JEŚLI PIEKARNIK MA TERMOOBIEG TO MOŻNA PIEC 2 BLASZKI PTYSI RAZEM. KREM: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Miksując dodawać po łyżce budyniu.Utrzeć na gładką masę.Krem wyłożyć na spód ciastka i przykryć wierzchem.Całość posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.Ptysie można też przełożyć ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru i odrobiny rozpuszczonej żelatyny(zdj. 4)Z TEGO SAMEGO PRZEPISU MOŻNA ROBIĆ EKLERKI− ZAMIAST KÓŁEK WYCISKAĆ SZPRYCĄ PASECZKI.
arturo_-_master_of_paint