Dieta łatwostrawna z jadłospisem.doc

(56 KB) Pobierz
Jadłospis

Paulina Sadowiak

Dieta łatwostrawna

 

Zdarza się u niektórych osób, że w wyniku przeróżnych chorób mają oni problemy z połykaniem pokarmów, a nawet z ich przeżuwaniem. Czasem też przyjmowanie leków niekorzystnie odbija się na naszych doznaniach smakowych, przez co w ogóle nie mamy apetytu na jedzenie. Okres tzw. rekonwalescencji, czyli nabierania sił i dochodzenia do normalnego funkcjonowania może zostać niestety znacznie wydłużony w wypadku, gdy organizm nie otrzymuje takich produktów, które pozwoliłyby mu szybciej wrócić do zdrowia. W związku z tym bardzo istotne jest w takich sytuacjach postawić na właściwą dietę, która nie tylko nie pogorszy ogólnego stanu pacjenta, ale i go w znacznym stopniu poprawi. 

Przede wszystkim należy dbać o przewód pokarmowy lub chory narząd i wybrać dietę oszczędzającą, zwaną inaczej dietą łatwostrawną. Stosują ją ludzie wyczerpani chorobami, a także ci w podeszłym wieku, którzy uważać muszą na swoją wątrobę, a przy tym i na to, co zjadają. Ma ona za zadanie wpłynąć na lepsze trawienie i wchłanianie i jest najczęściej stosowaną dietą leczniczą. Można się nią kierować również przy przeziębieniach, kiedy występuje podwyższona temperatura, a apetyt na jedzenie automatycznie spada.  Najważniejsza w tym wszystkim jest całkowita eliminacja tłustych produktów spożywczych, jak i smażenie potraw na tłuszczu, gdyż ten hamuje wydzielanie soku żołądkowego. To samo ma się w odniesieniu do zup, których nie wolno przyprawiać żadnymi zasmażkami z tłuszczu i mąki, ale które zagęszczać trzeba jedynie mieszaniną złożoną z zawiesiny mąki i mleka, bądź poprzez dodanie małych ilości masła albo margaryny, mleka lub oliwy z oliwek. Ważne, by podawane potrawy miały stosunkowo małą objętość, by nie były zbyt obfite - oczywiście, należy się najeść tak, by nie być głodnym, ale żeby nie powodowało to uczucia ciężkości na żołądku.   

Jest wiele technik kulinarnych, stosowanych przy szykowaniu potraw w tej właśnie diecie, których zadaniem jest wpływanie na lepsze trawienie, lepsze wchłanianie, a także lepsze przyswajanie substancji odżywczych zawartych w produktach spożywczych. Do takich specjalnych, można nawet powiedzieć, że "magicznych" metod należą: gotowanie na parze lub w wodzie, a także pieczenie w pergaminie lub folii, przecieranie i rozdrabnianie. By potrawa stała się bardziej spulchniona, a przez to łatwiej strawna, do ciast, kremów i budyniów można dodawać pianę ubitą z jajek, a do mięsnych - namoczoną bułkę.

Dobrze. To teraz opowiem może trochę o tym, co jeść można, a czego nie, by jak najdłużej zachować zdrowie. Dieta ta, jak z samej nazwy wynika, eliminuje wszystkie produkty ciężkostrawne, utrudniające pracę przewodu pokarmowego, jak i trawienie. W związku z tym wyrzekać się powinno dużych ilości błonnika, gdyż ten, pozostając całkowicie niestrawionym, zalega długo w żołądku, dając tym samym uczucie jego ciężkości. Jednakże pewne jego dawki są nam niezbędne, gdyż posiada właściwości wchłaniania wody, a tym samym wspomaga proces formowania się kału oraz jego wydalania. Istotne, by źródłem tego błonnika były młode warzywa, dobrze zmielone produkty pochodzenia zbożowego oraz dojrzałe owoce. Ze środka tych produktów powinno się usuwać pestki i skórkę, należy je gotować, by zmiękczyć znajdujący się w nich błonnik. Można je także przecierać przez sito oraz przerabiać na różnego rodzaju soki lub przeciery. Jeśli chodzi o pieczywo, to preferowane jest te pszenne lub razowe, z pełnego, ale oczyszczonego ziarna. Bardzo dobre są jeszcze zupy: kleiki, krupniki oraz mleczne.

 

Jadłospis

 

 

ZAŁOŻENIA DIETY:

ze 2300 kcal

białka 12%

tłuszcze 26%

błonnik 24g

 

 

1.      Zapotrzebowanie składników odżywczych na 24/h

 

 

Składniki odżywcze

kcal

g

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

276

598

1426

69

66,4

356,3

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.      Rozkład składników odżywczych na 5 posiłków przedstawia się następujący sposób:

 

 

 

Posiłki

100%

2300 kcal

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

25

10

30

10

25

575

230

690

230

575

 

 

 

 

 

 

3.      Ustalone menu:

 

Śniadanie I :

Pieczywo: bułka bezglutenowa mleczna

Produkty: szynka z indyka, masło „Ekstra”

Napój: mleczny truskawkowy

Dodatki: liść sałaty, pomidor bez skorki, gruszka

 

Śniadanie II

Danie podstawowe: drożdżówka

Napój: lemoniada

Dodatki: kiwi

 

Obiad:

Zupa: jarzynowa zabielana

II danie: gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, kalafior z wody

Napój: sok pomarańczowy

 

Podwieczorek:

Kisiel waniliowy

 

Kolacja:

Pieczywo: bulka bezglutenowa mleczna

Sałatka: z dorsza

Napój: herbata

Dodatki: cukier, masło, liść sałaty

 

4.      Ocena wartości energetycznych i zawartości błonnika w jadłospisie.

 

Posiłek

Potrawa

Produkty

Gramy

Kcal

Błonnik (g.)

Śniadanie I

Kanapka

 

 

 

 

 

 

Napój

 

Dodatki

bułka bezglutenowa

mleczna,

szynka z indyka,

masło „Ekstra”,

pomidor bez skórki,

liść sałaty

 

mleczny truskawkowy

 

gruszka

 

 

50

30

15

65

5

 

230

 

65

 

 

142,5

25,2

110,25

9,75

0,7

 

250,7

 

35,1

574,2

 

0,84

 

 

0,78

0,07

 

1,61

 

1,4

 

Śniadanie II

Pieczywo

 

Napój

 

Dodatek

drożdżówka

 

lemoniada

 

kiwi

 

40

 

250

 

50

142

 

60

 

28

230

 

1,3

 

 

 

1,1

Obiad

Zupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danie podstawowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatek

 

Napój

Zupa jarzynowa:

wywar z kości

kalafior

kapusta biała

marchew

pietruszka (korzeń),

por

seler (korzeń)

pomidor

margaryna miękka 80%tł.

śmietana 18%tl.

Mąka pszenna

Pietruszka (natka)

 

Gołąbki :

kapusta

wieprzowina (łopatka)

ryż

cebula

marchew

pietruszka (korzeń)

seler (korzeń)

olej rzepakowy

mąka pszenna

pomidor

śmietana 12%tł.

masło śmietankowe

 

kalafior z wody

 

 

sok pomarańczowy

500

450

8

3

7

2

3

3

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin