Paulina Sadowiak
Dieta łatwostrawna
Zdarza się u niektórych osób, że w wyniku przeróżnych chorób mają oni problemy z połykaniem pokarmów, a nawet z ich przeżuwaniem. Czasem też przyjmowanie leków niekorzystnie odbija się na naszych doznaniach smakowych, przez co w ogóle nie mamy apetytu na jedzenie. Okres tzw. rekonwalescencji, czyli nabierania sił i dochodzenia do normalnego funkcjonowania może zostać niestety znacznie wydłużony w wypadku, gdy organizm nie otrzymuje takich produktów, które pozwoliłyby mu szybciej wrócić do zdrowia. W związku z tym bardzo istotne jest w takich sytuacjach postawić na właściwą dietę, która nie tylko nie pogorszy ogólnego stanu pacjenta, ale i go w znacznym stopniu poprawi.
Przede wszystkim należy dbać o przewód pokarmowy lub chory narząd i wybrać dietę oszczędzającą, zwaną inaczej dietą łatwostrawną. Stosują ją ludzie wyczerpani chorobami, a także ci w podeszłym wieku, którzy uważać muszą na swoją wątrobę, a przy tym i na to, co zjadają. Ma ona za zadanie wpłynąć na lepsze trawienie i wchłanianie i jest najczęściej stosowaną dietą leczniczą. Można się nią kierować również przy przeziębieniach, kiedy występuje podwyższona temperatura, a apetyt na jedzenie automatycznie spada. Najważniejsza w tym wszystkim jest całkowita eliminacja tłustych produktów spożywczych, jak i smażenie potraw na tłuszczu, gdyż ten hamuje wydzielanie soku żołądkowego. To samo ma się w odniesieniu do zup, których nie wolno przyprawiać żadnymi zasmażkami z tłuszczu i mąki, ale które zagęszczać trzeba jedynie mieszaniną złożoną z zawiesiny mąki i mleka, bądź poprzez dodanie małych ilości masła albo margaryny, mleka lub oliwy z oliwek. Ważne, by podawane potrawy miały stosunkowo małą objętość, by nie były zbyt obfite - oczywiście, należy się najeść tak, by nie być głodnym, ale żeby nie powodowało to uczucia ciężkości na żołądku.
Jest wiele technik kulinarnych, stosowanych przy szykowaniu potraw w tej właśnie diecie, których zadaniem jest wpływanie na lepsze trawienie, lepsze wchłanianie, a także lepsze przyswajanie substancji odżywczych zawartych w produktach spożywczych. Do takich specjalnych, można nawet powiedzieć, że "magicznych" metod należą: gotowanie na parze lub w wodzie, a także pieczenie w pergaminie lub folii, przecieranie i rozdrabnianie. By potrawa stała się bardziej spulchniona, a przez to łatwiej strawna, do ciast, kremów i budyniów można dodawać pianę ubitą z jajek, a do mięsnych - namoczoną bułkę.
Dobrze. To teraz opowiem może trochę o tym, co jeść można, a czego nie, by jak najdłużej zachować zdrowie. Dieta ta, jak z samej nazwy wynika, eliminuje wszystkie produkty ciężkostrawne, utrudniające pracę przewodu pokarmowego, jak i trawienie. W związku z tym wyrzekać się powinno dużych ilości błonnika, gdyż ten, pozostając całkowicie niestrawionym, zalega długo w żołądku, dając tym samym uczucie jego ciężkości. Jednakże pewne jego dawki są nam niezbędne, gdyż posiada właściwości wchłaniania wody, a tym samym wspomaga proces formowania się kału oraz jego wydalania. Istotne, by źródłem tego błonnika były młode warzywa, dobrze zmielone produkty pochodzenia zbożowego oraz dojrzałe owoce. Ze środka tych produktów powinno się usuwać pestki i skórkę, należy je gotować, by zmiękczyć znajdujący się w nich błonnik. Można je także przecierać przez sito oraz przerabiać na różnego rodzaju soki lub przeciery. Jeśli chodzi o pieczywo, to preferowane jest te pszenne lub razowe, z pełnego, ale oczyszczonego ziarna. Bardzo dobre są jeszcze zupy: kleiki, krupniki oraz mleczne.
Jadłospis
ZAŁOŻENIA DIETY:
ze 2300 kcal
białka 12%
tłuszcze 26%
błonnik 24g
1. Zapotrzebowanie składników odżywczych na 24/h
Składniki odżywcze
kcal
g
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
276
598
1426
69
66,4
356,3
24
2. Rozkład składników odżywczych na 5 posiłków przedstawia się następujący sposób:
Posiłki
100%
2300 kcal
Śniadanie I
Śniadanie II
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
25
10
30
575
230
690
3. Ustalone menu:
Śniadanie I :
Pieczywo: bułka bezglutenowa mleczna
Produkty: szynka z indyka, masło „Ekstra”
Napój: mleczny truskawkowy
Dodatki: liść sałaty, pomidor bez skorki, gruszka
Danie podstawowe: drożdżówka
Napój: lemoniada
Dodatki: kiwi
Obiad:
Zupa: jarzynowa zabielana
II danie: gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, kalafior z wody
Napój: sok pomarańczowy
Podwieczorek:
Kisiel waniliowy
Kolacja:
Pieczywo: bulka bezglutenowa mleczna
Sałatka: z dorsza
Napój: herbata
Dodatki: cukier, masło, liść sałaty
4. Ocena wartości energetycznych i zawartości błonnika w jadłospisie.
Posiłek
Potrawa
Produkty
Gramy
Kcal
Błonnik (g.)
Kanapka
Napój
Dodatki
bułka bezglutenowa
mleczna,
szynka z indyka,
masło „Ekstra”,
pomidor bez skórki,
liść sałaty
mleczny truskawkowy
gruszka
50
15
65
5
142,5
25,2
110,25
9,75
0,7
250,7
35,1
574,2
0,84
0,78
0,07
1,61
1,4
Pieczywo
Dodatek
drożdżówka
lemoniada
kiwi
40
250
142
60
28
1,3
1,1
Zupa
Danie podstawowe
Zupa jarzynowa:
wywar z kości
kalafior
kapusta biała
marchew
pietruszka (korzeń),
por
seler (korzeń)
pomidor
margaryna miękka 80%tł.
śmietana 18%tl.
Mąka pszenna
Pietruszka (natka)
Gołąbki :
kapusta
wieprzowina (łopatka)
ryż
cebula
pietruszka (korzeń)
olej rzepakowy
mąka pszenna
śmietana 12%tł.
masło śmietankowe
kalafior z wody
sok pomarańczowy
500
450
8
3
7
2
...
zarvnia