· Biszkopt orzechowy
· 5 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
· 10 dag orzechów(mielonych)
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· Krem
· krem krówkowy bonne maman 360 gram
lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce, gotować w puszce 2,5 godziny)
· 1 masło roślinne 250 gram
· 1 czubata łyżka cukru pudru
· Polewa
· 20-30 dag krówek
· 1 łyżka margaryny
· orzechy do dekoracji
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie
wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt, przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
rusek27