Czekoladowo-bananowe serduszka
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (średniej wielkości)1 szklanka mąki tortowej1 jajo0,5 szklanki gęstego kefiru100 g Kasi 150 g cukru3 łyżki ciemnego kakao1 łyżka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Suche składniki: mąkę, sodę, proszek i kakao - wymieszać w osobnym naczyniu. Mokre składniki: banany obrać, rozgnieść widelcem. Masło stopić, ostudzić. Jaja ubić z cukrem, wlać kefir, masło, dodać banany, wszystko razem wymieszać. Do suchej mieszanki wlać mokre składniki, ciasto wymieszać łyżką niezbyt dokładnie, mogą pozostać niewielkie grudki.Ciasto nakładać do foremek-serduszek na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.Upieczone serduszka wyjąć, wyłożyć na kratkę, na każde serduszko położyć kostkę czekolady, gdy czekolada się rozpuści, rozsmarować na ciastku.
good_files