Listkówka z czarnych porzeczek.doc

(21 KB) Pobierz
Listkówka z czarnych porzeczek

Listkówka z czarnych porzeczek

2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
1 l żytniówki
1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru

Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin