Krolik w musztardzie.doc

(20 KB) Pobierz
Krolik w musztardzie

Krolik w musztardzie
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 yuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg,
2 lyzki ostrej musztardy,
1 lyzka oliwy,
2 lyzki bialego wytrawnegowina,
4 lyzki smietany,
sol, pieprz.

1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawic
pieprzem.
2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czym
piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjac z
pieca.
3. Krolika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawic
na ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, tak
by nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 10.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin