Krolik w musztardziePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.1 yuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg,2 lyzki ostrej musztardy,1 lyzka oliwy,2 lyzki bialego wytrawnegowina,4 lyzki smietany,sol, pieprz.1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawicpieprzem.2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czympiec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjac zpieca.3. Krolika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawicna ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, takby nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 10.
dj.mysta