BISZKOPT.doc

(20 KB) Pobierz

BISZKOPT

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

- 5 jajek,
- niepełna szklanka cukru,
- szklanka dwie łyżki mąki,
- szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i bijemy sztywną pianę. Gdy piana jest tak szczywna ,że nie spływa po odwróceniu miski do góry dnem, ciągle miksując dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut aż masa ,znów będzie sztywne i dodajemy żółtka. Miksujemy przez kolejne kilka minut, do moment gdy powstała masa zacznie gęstnieć. Następnie wysypujemy mąkę na sitko i potrochu "sitkujemy" mąkę na ciasto lekko mieszają. Po dodaniu wszystkiej mąki, ciasto wylewamy do prodiża z dnem wysmarowanym masłem lub margaryną. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodatkowe uwagi:

Ciasto jest pyszne z każdą masą .

Czas przygotowania:

15 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin