ŻURAWINA.docx

(30 KB) Pobierz


ŻURAWINA

ŻURAWINA BŁOTNA - POLSKA CYTRYNA:
Ta popularna u nas krzewinka rośnie na torfowiskach. Z jej czerwonych i kwaśnych owoców robi się galaretki, kisiele i konfitury. Jednak najwięcej własności leczniczych ma sok. Żurawina zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny, witaminy /przede wszystkim C/, sole mineralne, garbniki i goryczki. To naturalny antybiotyk. Sok jest niezastąpionym domowym lekiem na anginę, grypę, zapalenie oskrzeli. Obniża gorączkę, łagodzi chroniczny kaszel, nieżyty gardła i jamy ustnej. Usprawnia trawienie, 
poprawia apetyt. Przynosi ulgę w stanach zapalnych dróg moczowych, schorzeniach wątroby i lekko obniża ciśnienie. Zielarze polecają picie soku z żurawin rekonwalescentom i osobom cierpiącym na anemię. Aby ten naturalny antybiotyk działał, musimy wypić dziennie dwie szklanki. Zapobiegawczo wystarczy pół szklanki. 

ŻURAWINA

W Polsce spotykana jest dziko rosnąca żurawina błotna (Vaccinium
oxycoccus) głównie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, lasach
biłgorajskich i na Pomorzu Zachodnim. Gatunkiem uprawnym, występującym
rdzennie na północy kontynentu amerykańskiego jest żurawina
wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon). Oba te gatunki mają czerwone
owoce o charakterystycznym kwaśnym smaku.

Żurawiny od dawna stosowane były przez zielarzy do leczenia zapaleń dróg
moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność
organizmu. Potwierdziły to badania przeprowadzone w ostatnim
dziesięcioleciu w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Izraelu. Udowodniły
one korzystny efekt leczenia żurawiną w zapaleniach dróg moczowych i
miażdżycy. O zainteresowaniu Amerykanów tą krzewinką świadczy nie tylko
fakt, że w wielu uznanych ośrodkach akademickich i szpitalach
klinicznych prowadzone są badania jej leczniczych właściwości, ale i to,
że powstały nawet muzea poświęcone żurawinom. Jedno z nich, Cranberry
World Visitors' Center, znajduje się w Plymouth, w stanie Massachusetts.

Zakażenia dróg moczowych są powszechną dolegliwością kobiet, zwłaszcza
starszych. Z tego powodu rokrocznie leczy się około 30% populacji pań.
Skutkiem ubocznym stosowanej wówczas powszechnie przeciwbakteryjnej
terapii jest zniszczenie naturalnej flory jelit. Badania naukowe,
doświadczalne i kliniczne dowiodły, że sok z żurawin może stanowić w tym
schorzeniu skuteczną alternatywę dla leków przeciwbakteryjnych. Związki
roślinne zawarte w żurawinie zmniejszają przyczepność bakterii E. Coli
do nabłonka dróg moczowych i ograniczają namnażanie się tych bakterii,
nie czyniąc przy tym spustoszenia wśród zamieszkujących jelita
pożytecznych drobnoustrojów. Skraca to okres choroby i zapobiega
kolejnym infekcjom. Żurawina znajduje, więc coraz szersze zastosowanie w
leczeniu zapaleń pęcherza i łagodnych zakażeń układu moczowego. Warto
nadmienić, że owoc ten nie powoduje zakwaszania moczu, lecz go
alkalizuje i może być bezpiecznie stosowany przez chorych na kamicę
moczową, a nawet powinien być przez nich zażywany przewlekle, celem
zapobiegania nawrotowi kamicy. Obfite pojenie sokiem żurawinowym
rozpuszcza kamienie zawierające moczany i przerywa napad kolki nerkowej.
Wyniki badań wykazują bowiem, że większość złogów tworzy się w wtedy,
kiedy mocz jest kwaśny, bo tylko w takim środowisku wytrącają się
kryształy kwasu moczowego, stanowiące jądro najczęstszych złogów
szczawianowo-wapniowych. Odkwaszanie moczu stanowi więc podstawowy
sposób profilaktyki i leczenia, szczególnie istotny w tych przypadkach,
kiedy dieta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego. Picie dużej
ilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamienie
zawierające moczany. Innymi słowy, jeśli lubimy mięso i mamy skłonność
do kamicy nerkowej, powinniśmy alkalizować mocz, a żurawina, ze względu
na dodatkowe właściwości ograniczające wzrost bakterii chorobotwórczych,
nadaje się do tego celu najlepiej. 

Żurawina - moc natury

Agnieszka Leciejewska/ "Vita"
Tagi: zdrowe odżywianie profilaktyka jadłospis dieta zdrowotna
Choć żurawina rośnie w naszym kraju, nie cieszy się dużą popularnością.
A szkoda! Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Może skutecznie
walczyć z wieloma chorobami od zapalenia nerek po nowotwory.

Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile
duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole
mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas
cytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystyczny
cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego 
naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po
zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w
zamrażalniku nawet rok.

Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o
właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano żurawinę w medycynie
naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Cierpkie
jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać
powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie
dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni
nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie
antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje
przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych,
ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie żurawina działa
na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów
oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.
Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon.
Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i
infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. 

Żurawina przyniesie ulgę także
kobietom w okresie menopauzy.

Na zdrowe serce i mocne tętnice

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości
przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania
czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku
żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to
dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i
rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego
cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze
zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi
działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np.
okrężnicy lub płuc. 

Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której
charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje
w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o
udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.

Wiecznie zielona krzewinka o drobnych, czerwonych owocach, bogatych w
witaminy i kwasy organiczne, już od najdawniejszych czasów
wykorzystywana była przez nasze babki przy produkcji domowych konfitur,
dżemów, soków i innych przetworów.

W połowie XX wieku odkryto, że sok z żurawiny jest także niezastąpiony w
profilaktyce i walce ze stanami zapalnymi układu moczowego. Dzięki jego
czynnym składnikom powstają warunki, w których chorobotwórcze bakterie
nie są w stanie osiedlić się w ściankach układu moczowego, a ich
wydalenie z organizmu jest o wiele łatwiejsze. Odkryto także, że pewna
grupa tanin, stanowiących składnik żurawiny, potrafi zwalczać bakterie
E. Coli, odpowiedzialne za wiele trapiących ludzi przypadłości.

Zawarte w żurawinie związki antyoksydacyjne mają bardzo silnie działanie
zapobiegające powstawaniu nowotworów. Powinna się też stać się ważnym
składnikiem diety wszystkich dbających o serce jej działanie porównuje
się do właściwości czerwonego wina, idealnego w przeciwdziałaniu
chorobom układu krążenia. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z
żurawin zmniejsza zapadalność na choroby wieńcowe poprzez zapobieganie
powstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Ma on
zarazem pozytywny wpływ na poziom "dobrego" cholesterolu, co z kolei
zmniejsza ryzyko zawałów serca. Właściwości żurawiny mają zbawienne
działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesu
starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża
ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.

Obecność witaminy P przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie
menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia
skórne. Odkryto także, że regularne picie soku żurawinowego działa na
zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom
przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł. Pomaga
zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej,
przyzębia i dziąseł. 

Share Przeciwzapalna żurawina

Właściwości lecznicze żurawiny wykorzystywane były przez medycynę ludową od dawna. Jej owoce stosowano jako środek leczniczy przy reumatyzmie oraz zapaleniach śluzówki jamy ustnej.

Słynna zielarka średniowieczna Hildegarda z Bingen zalecała je przy skąpych i bolesnych miesiączkach. Indianie używali soku z żurawiny do przemywania ran i wyciągania toksyn po zatrutych strzałach.

Wartości odżywcze żurawiny Owoce żurawiny nie są specjalnie odżywcze. Zawierają trochę cukrów, kwasów organicznych, witaminy C (ok. 15 mg w 100 g), jod i inne mikroelementy. A ponadto glikozydy, garbniki, pektyny i barwniki antocyjanowe. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego i chinowego owoce i przetwory z żurawiny nie psują się; mrożone można przechowywać nawet 2 lata.

Właściwości lecznicze Sok z owoców żurawiny ma działanie przeciwzapalne i ściągające, co jest szczególnie ważne przy gojeniu ran. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające. Dzięki wzmacniającym i osłaniającym właściwościom korzystnie wpływa na błony śluzowe, naczynia krwionośne i serce. W lecznictwie ludowym sok z żurawiny zalecany jest, wspólnie z miodem, przy przeziębieniach, anginie, gośćcu i bólu głowy spowodowanym zaczadzeniem. Leczy się nim także odmiedniczkowe zapalenie nerek. Herbatę z 
liści pije się w chorobach dróg moczowych i żółciowych, w chorobach reumatycznych, stanach depresji i rozwolnienia.
Chociaż medycyna ludowa wykorzystywała żurawinę jako lek od dawna, dopiero kilkadziesiąt lat temu żurawina, podobnie jak borówka, znalazły się w kręgu zainteresowania oficjalnej medycyny. Uczeni amerykańscy i fińscy dowiedli, że żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i jest niezwykle skuteczna w zapobieganiu nawracającym infekcjom dróg moczowych.

Żurawina w kuchni Owoce żurawiny mają kwaśnocierpki smak, nieco łagodniejszy po przemrożeniu. Owoce dojrzewają we wrześniu, ale zbiera się je po pierwszych przymrozkach, a najlepiej na wiosnę.
Sporządza się z nich wyciągi, konfitury, soki, syropy, napoje, kwas, sosy, kisiel i galaretkę. Dodaje się je do kwaszonej kapusty oraz używa jako przyprawę do ryb i mięs. Spożywane są również na surowo. Z liści można przyrządzać herbatę.

oprac. barb
źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 36 i 52, Sekcja Kuchnia, poz. 21

ŻURAWINY

- pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej
- zapobiegają zapaleniom układu moczowego
- działają bakteriobójczo i wirusobójczo
- stosuje się przy przeziębieniach i anginie
- wzmaga funkcje żołądka i jelit
- ma działanie wzmacniające i orzeźwiające 

ŻURAWINY
- pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej

- zapobiegają zapaleniom układu moczowego

- działają bakteriobójczo i wirusobójczo

- stosuje się przy przeziębieniach i anginie

- wzmaga funkcje żołądka i jelit

- ma działanie wzmacniające i orzeźwiające

Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli
mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu
zalecano sok z żurawin na przeziębienia. Jest również ona bogatym
źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z
czerwonym winem, co powoduje, że wskazania do stosowania żurawin są
szerokie. Szczególnie jednak zaleca się je we wszystkich zakażeniach
układu moczowego, zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki
przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekłe. Dotyczy to głównie
dzieci z wadami układu moczowego i chorych na kamicę nerkową. 

Witaminy i składniki odżywcze zawarte w żurawinie:

KALORIE:
TŁUSZCZ:
WĘGLOWODANY:
BIAŁKO:
BŁONNIK:
FOSFOR:
WITAMINA B1
WITAMINA B2
50 kcal (200 kJ)
0.0g
10.0g
0.4g
4.1g
<2% RDA
<2% RDA
<2% RDA
WITAMINA C 13 mg 19% RDA
WITAMINA E 0.9 mg 9% RDA
MANGAN 0.2 mg 7% RDA
WITAMINA A 0.04 mg 4% RDA
POTAS 85 mg 4% RDA
WITAMINA K 8 ľg 3% RDA
WAPŃ 14 mg 2% RDA
MAGNEZ 7 mg 2% RDA
RDA (%RDA) - (ang. Recommended Daily Allowance) zalecana dawka dzienna dla witamin i minerałów, stosowana w dietetyce.
ZDS (%ZDS) - Zalecane Dzienne Spożycie, polski odpowiednik RDA, zalecane dzienne spożycie witamin, minerałów oraz często innych substancji odżywczych.
GDA (%GDA) - (ang. Guideline Daily Amount) wskazane dzienne spożycie kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczy, soli i cukrów. 


Urinatin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych

30 kapsułek miękkich

1 kapsułka zawiera: 200 mg wyciągu z owoców żurawiny

dawkowanie: przyjmować od 1 do 6 kapsułek dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej w trakcie posiłków. Suplement diety.

Dowiedz się więcej
Jaki jest skład preparatu Urinatin?
Urinatin jest preparatem, który przyjmowany systematycznie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych oraz wspiera naturalne mechanizmy obronne układu moczowego.

Jak działają składniki preparatu Urinatin?
Wyciąg z owoców żurawiny - jest bogatym źródłem proantocyjanidyn i fruktozy, które utrudniają przyleganie bakterii do nabłonka dróg moczowych, dzięki czemu są one naturalnie wypłukiwane strumieniem moczu na zewnątrz. Zawarte w żurawinie kwasy organiczne (benzoesowy, cytrynowy, jabłkowy) obniżają pH moczu (zakwaszają go) stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii.
Jakie jest dawkowanie?
Przyjmować od 1 do 6 kapsułek dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej w trakcie posiłków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Urinatin zawiera skoncentrowany wyciąg z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton.) standaryzowany na zawartość:

A) proantocyjanidyn (PAC), biologicznie aktywnych cząsteczek utrudniających przyleganie bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych, oraz

B) kwasów organicznych (takich jak kwas jabłkowy, cytrynowy i chinowy) obniżających pH moczu co ogranicza rozwój mikroflory chorobotwórczej (zawartość kwasów organicznych w ekstrakcie wynosi minimum 35%, co oznacza, że w 1 kapsułce znajduje się co najmniej 70 mg tych związków).

Urinatin, podobnie jak pozostałe produkty Megafyt biotherapy, posiada nowoczesną i atrakcyjną postać starannie dobrane substancje aktywne zamknięte są w kapsułce miękkiej zapewniającej odpowiednią stabilność i wysoką jakość produktu. 


VITABUTIN

Suplement Diety

Produkt do długotrwałego stosowania - skuteczny ale bezpieczny!

Produkt wzmacniający odporność dróg moczowych. Sok z Żurawin Amerykańskich ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie dróg moczowych. Zawarte w żurawinie proantocyjanidyny PAC wspomagają usuwanie bakterii E.Coli z dróg moczowych. Sok z żurawin ma pozytywny wpływ na neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu amoniaku w moczu.

STOSOWANIE:
1-2 kapsułki dziennie, do 6 kapsułek dziennie.
Kapsułki można łykać lub otwierać pociągając za końce, a zawartość rozpuszczać w wodzie i pić.
Może być stosowany przez kobiety w ciąży.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Opakowanie przechowywać szczelnie zamknięte, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

SKŁAD: 1 kapsułka 2 kapsułki 6 kapsułek 100 g
Suszony sok z Żurawin Amerykańskich
405 mg 810 mg 2430 mg 75 g
zawierający
PAC 6 mg 12 mg 36 mg 1,1 g
szczawiany 0,11 mg 0,22 mg 0,66 mg 20 mg
oraz: wodorotlenek magnezowy (subst. wypełniająca), fosforan trójwapniowy (subst. przeciwzbrylająca), stearynian magnezu (subst. poślizgowa), żelatyna (składnik kapsułki).

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
białko 80 mg 160 mg 480 mg 14,8 g
węglowodany 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg
tłuszcze 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg
energia 1,29 kJ 2,58 kJ 7,74 kJ 238,8kJ
Vitabutin suplement diety to:

jedna kapsułka Vitabutin zawiera tylko 0,11mg szczawianów. Dla porównania, odpowiadająca ilość soku zawiera ich aż 30 razy więcej,
łatwy przelicznik dawkowania dzięki standaryzacji ekstraktu: dwie kapsułki odpowiadają szklance soku otrzymanej z wyciśnięcia 0,38 kg świeżych owoców - 1 kapsułka zawiera 6mg PAC, 6 kapsułek to 36mg PAC
ścisła kontrola produkcji zgodna z GMP,
Vitabutin od lat cieszy się zaufaniem lekarzy i pacjentów, na rynku od 2000 roku
łatwe i wygodne w użyciu kapsułki można łykać lub rozpuszczać w wodzie,
w przeciwieństwie do tabletek, kapsułki z sokiem mają neutralny smak oraz nie zawierają substancji dodatkowych mogących blokować aktywność wyciągu, łatwo to sprawdzić rozpuszczając zawartość kapsułki w szklance wody,
produkt całkowicie naturalny, nie zawiera dodatków w postaci barwników i cukru
zastosowanie transparentnych kapsułek, pozwala konsumentowi lepiej ocenić produkt,
korzystna cena w porównaniu do innych produktów z żurawin,
nie obserwowane działania uboczne ani interakcje z innymi produktami, może być używany równolegle z lekami stosowanymi w zakażeniach dróg moczowych. 


ŻURAWINA + SKRZYP POLNY - Naturalna ochrona układu moczowego

Firma GAL wprowadziła na rynek nowy suplement diety o nazwie ŻURAWINA + SKRZYP POLNY, który wspomaga działanie układu moczowego i eliminuje zakażenia w jego obrębie. Po konsultacji z lekarzem, może być również stosowany przez kobiety ciężarne i karmiące. Cena (48 kapsułek) - ok. 11 zł
Jak działa preparat:
wspomaga funkcjonowanie układu moczowego;
eliminuje zakażenia w obrębie układu moczowego (składniki zawarte w preparacie utrudniają bakteriom E. coli przyleganie do ścian układu moczowego i wspomagają ich wydalanie razem z moczem);
jest źródłem krzemionki, która zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych;
działa przeciwbakteryjnie i regenerująco;
dostarcza organizmowi naturalnych witamin (A, C, witaminy z grupy B) i minerałów(magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, potas).

Jakie są właściwości poszczególnych składników:
Żurawina jest niezwykle bogatym źródłem dobroczynnych substancji, dzięki którym przynosi ulgę i leczy wiele dolegliwości. Zawiera m.in. witaminy (A, C, witaminy z grupy B) i minerały (magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, potas). Składniki zawarte w żurawinie skutecznie eliminują zakażenia w obrębie układu moczowego. Utrudniają bowiem bakteriom E.coli przyleganie do ścian układu moczowego, dzięki czemu bakterie te są wydalane razem z moczem. Regularne spożywanie żurawiny powoduje, iż mocz zyskuje 
odczyn lekko kwaśny, co w konsekwencji utrudnia powstawanie kamieni nerkowych.
Owoce żurawiny posiadają jeszcze szereg dodatkowych właściwości zdrowotnych: dobroczynnie działają na układ pokarmowy szczególnie przy problemach wywołanych przez bakterie H. pyroli, jak choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) a podwyższają stężenie dobrego (HDL) zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, posiadają właściwości silnie antyoksydacyjne wspomagające walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy 
nowotworowe i procesy starzenia, wspomagają pracę układu immunologicznego - zwiększając odporność organizmu na choroby.
Skrzyp polny to źródło łatwo przyswajalnej krzemionki, która zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń oraz tworzeniu się kamieni w układzie moczowym. Odgrywa rolę w przemianie materii, wpływa na stan błon śluzowych. Wewnętrznie stosowany przy schorzeniach dróg moczowych, zewnętrznie przy stanach zapalnych. Działa przeciwbakteryjnie i regenerująco. 


100% SOK Z ŻURAWIN

pasteryzowany
Objętość netto: 490 ml / 980 ml
Naturalny 100% sok z żurawiny otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem. Sok z żurawin jest doskonałym składnikiem codziennej diety. Wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i trawiennego. Sok można rozcieńczyć wodą lub innym sokiem i osłodzić miodem.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Skład: 100% sok z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon).
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie: przechowywać w temp. pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. 


Uromaxin 100 tabletek

Opis działania:

Zawiera on esencję naturalnych składników w formie tabletek, zapewniających precyzyjne dawkowanie i nieograniczony dostęp przez okres całego roku. Stosowany systematycznie Uromaxin zabezpiecza nas przed nawrotami infekcji, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne i e...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin