winiarstwo KP.docx

(20 KB) Pobierz

Data wykonania:

13.01.2013.

Temat: Winiarstwo

Zaliczenie:

Rok i grupa:

III TŻ NS, gr. I

Opracowanie: Katarzyna Pels

Kierunek: Technologia żywności, niestacjonarne

 

Informacje ogólne:

Na zajęcia ocenie poddano dwa wina amatorskie: wino czerwone, domowe i wino białe z jabłek, a także wino białe Wild Valley.

 

Opis doświadczeń:

 

Ćwiczenie nr 1. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

Oznaczenie kwasowości ogólnej polega na miareczkowaniu próby mianowanym roztworem NaOH do punktu końcowego (pH = 7.0).

 

Ćwiczenia nr 2. Oznaczenie mocy wina.

Oznaczenie mocy (zawartości etanolu) polega na oddestylowaniu ściśle określonej objętości wina i zmierzeniu współczynnika refrakcji w destylacie (po uprzednim dopełnieniu wodą destylowaną).

 

Ćwiczenie nr 3. Oznaczenie ekstraktu rzeczywistego

Oznaczenie polega na pomiarze współczynnika refrakcji pozostałości po destylacji (z ćwiczenia nr 2.), po uprzednim dopełnieniu wodą destylowaną.

 

Ćwiczenie nr 4. Oznaczenie zawartości dwutlenku siarki wolnego i ogólnego.

Dla win białych oznaczenie zawartości dwutlenku siarki wolnego polega na jodometrycznym miareczkowaniu związków siarki (IV) w środowisku kwaśnym, natomiast oznaczenie zawartości dwutlenku siarki ogólnego na hydrolizie zasadowej związków siarki (IV) niereagujących bezpośrednio z jodem, następnie zakwaszeniu środowiska i odmiareczkowaniu powstałych substancji mianowanym roztworem jodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyniki wszystkich przeprowadzonych pomiarów umieszczono w tabeli poniżej:

Nr ćw.

Rodzaj wykonywanego pomiaru

Wino czerwone, domowe

Wino białe z jabłek

Wino białe Wild Valley

1.

Oznaczenie kwasowości ogólnej

Ilość zużytego NaOH [cm3]

15,9

6,4

7,6

Kwasowość

(g kwasu jabłkowego w 1 dm3 wina)

10,65

4,75

5,09

2.

Oznaczenie mocy wina [%]

14

11,26

10,32

3.

Zawartość ekstraktu rzeczywistego

8,2

3,3

6,8

4.

Oznaczenie zawartości dwutlenku siarki wolnego i ogólnego

Ilość zużytego r-ru jodu w cm3

--

V1 = 6,0

V2 = 0,5

V3 = 1,3

V1 = 0,4

V2 = 1,6

V3 = 1,1

SO2 wolny

(mg SO2/dm3 wina)

--

76,80

5,12

SO2 ogólny

(mg SO2/dm3 wina)

--

99,00

39,68

 

Wnioski:

W przypadku win amatorskich: wino czerwone, domowe i wino białe z jabłek spełniają one podstawowe parametry. Wino białe nie wykazywało pełnej klarowności, jak miało to miejsce w przypadku wina czerwonego. Zawartość alkoholu w obu tych winach nie budzi zastrzeżeń. Wysoka zawartość  ekstraktu rzeczywistego w winie czerwonym domowym może być spowodowana dodatkiem cukru.

Zawartość alkoholu wyznaczona doświadczalnie w winie handlowym Wild Valley jest zgodna z informacją podaną przez producenta na etykiecie. Zawartość ekstraktu rzeczywistego i kwasowość nie budzą zastrzeżeń.

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin