PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE BEZGLUTENOWEJ:
¨ mleko płynne i w proszku
¨ sery, twarogi, śmietana
¨ sery żółte
¨ wszystkie mięsa i wędliny, podroby-wątroba, płuca nerki
¨ jaja
¨ wszystkie owoce i warzywa
¨ ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka, amarantus
¨ kasza jaglana (proso)
¨ ziemniaki
¨ wszystkie tłuszcze
¨ cukier, miód
¨ kakao
PRODUKTY ZABRONIONE W DIECIE BEZGLUTENOWEJ:
¨ kasze: manna, jęczmienna, owsiana
¨ mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy
¨ barszcz biały, żurek
¨
Torcikowa kostka (nadaje sie na Sylwka) 1 masło 10 jajek 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 250g mąki kukurydzianej olejek zapachowy dżem,powidła lub konfitury (do przesmarowania) mocna herbata lub alkohol do nasączenia ciasta CIASTO Forme do ciasta wylozyc folia. Maslo roztopic (najlepiej w wodnej kapieli). Zoltka z jaj utrzec z polowa cukru na gladka mase. Dodac chlodne, roztopione maslo i wymieszac. Dodac olejek, make ziemniaczana i kukurydziana (ciasto powinno byc bardzo geste). 6 bialek ubic na sztywno i delikatnie wymieszac z ciastem. Wypelnic ciastem forme (ciasto bedzie puszyste, powinno forme wypelniac na wysokosc 3 cm, trzeba pamietac, ze to nie rosnie). Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut (az lekko sie zrumieni). Odstawic do ostudzenia. Ostudzone ciasto przeciac, nasaczyc obie czesci, posmarowac konfiturami i zlozyc. Pozostale bialka ubic na mase bezowa, dodajac porcjami cukier puder. Gotowe bedzie, gdy masa bedzie blyszczala i przy wyjmowaniu lyzki beda sie ciagnely nitki. Udekorowac wytygniete ciasto masa bezowa i wstawic do cieplego piekarnika (ok.100 stopni). Zostawic leciutko uchylone drzwiczki i caly czas obserwowac, wyjac po sciemnieniu wierzcholkow masy bezowej. Ciasto pokroic w kostke 3*3cm. Kazda kostke mozna dodatkowo ozdobic owocem, np. kawalkiem brzoskwini, truskawka czy mandarynka.
"Kruche" ciasteczka kukurydziane *********** ok. 1kg mąki kukurydzianej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek kostka margaryny 0,5kg cukru mały kubek (200ml) kwaśnej śmietany Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka z dwóch jajek wlać do osobnego kubeczka. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem (ja daję pół szklanki, wtedy nie są za słodkie). Dodać 4 białka i dalej ucierać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodawać stopniowo tyle mąki, ile przyjmie ciasto. Wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki. Stolnicę i wałek podsypać mąką kukurydzianą. Urwać kawałek ciasta i rozlepić z niego placek w rękach, następnie rozwałkować go na stolnicy (ciasto się mocno łamie, dlatego trzeba krążek wyrobić w rękach, a dopiero potem je wałkować). Wykrawać krążki kieliszkiem, smarować pędzelkiem rozbełtanym białkiem i posypywać cukrem. Można też, jeśli komuś nie zależy na ścinkach ciasta, posmarować rozwałkowane ciasto białkiem i posypać cukrem i dopiero wtedy wycinać kółka. Piekarnik rozgrzać do 150 st. Pieć ok. 5-10 minut do lekkiego zróżowienia. Inna wersja: zamiast cukru można wyciskać na kółka rozetki z marmolady, ale wówczas marmolada powinna pokrywać cały krążek.
Teraz mam dla was coś innego: "SCRAPPLE", potrawę amerykańskich osadników. Można ją różnie podawać - jako smażone placki, można też jeszcze ciepłe przykryć plastrem sera żółtego i polać ketchupem, mogą zastąpić ziemniaki do obiadu - wtedy dodać do nich ostry sos, można - coś na pewno wymyślicie... *********** Wersja podstawowa: 1,5l bulionu lub wody (wtedy ją trzeba doprawić) 150g mąki kukurydzianej sól (ja daję łyżeczkę) pieprz czarny, przyprawy do smaku wedle uznania tłuszcz do smażenia Zagotować bulion, zdjąć z ognia, dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając (we wrzątku robią się grudki, więc ja mieszam mąkę w kubku, a potem dolewam do bulionu). Gdy dobrze ją rozmieszamy, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok godziny (aż się całkiem zagęści), od czasu do czasu mieszając. Masę przelać do formy na ciasto, najlepiej do formy na keksa. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, pokroić na plastry i usmażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco.
Placki z kaszki kukurydzianej - można nimi zastąpić od czasu do czasu chleb 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 2 lyzki stolowe maki kukurydzianej 2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej 1 lyzka oliwy z oliwek (albo jakiegos oleju) ja dodaje jeszcze 2 lyzki cukru Wymieszac to wszystko i smazyc na nieprzylegajacej patelni.
Dzisiaj wymyśliłam ciasto z kaszki kukurydzianej, które i Piotrkowi i mi bardzo posmakowało. pół paczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej (ja użyłam BoboVity - bezmleczna i bezglutenowa) pół szklanki mąki ryżowej 4 jajka pół szklanki cukru cukier waniliowy mleko dżem do przełożenia Jajka utrzeć z cukrem, dodać kaszkę, cukier waniliowy, pół szklanki mleka, mąkę ryżową i dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej piany. Jeśli jest za gęste - uzupełnić mlekiem, jeśli za rzadkie - dodać mąki ryżowej. Przełożyć połowę ciasta do formy od keksa (ciasta bezglutenowe lepiej wychodzą w małych formach). Przykryć domowym dżemem (ja użyłam dżemu z porzeczki z agrestem). Zakryć drugą połową ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (aż wierzch ciasta się ślicznie zrumieni).
Pingpongi
70 dkg białego sera 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko sól, pieprz cebula i tłuszcz do smażenia cebulki Ser zemleć, dodać jajko, obie mąki, doprawić (ser jest zazwyczaj słodkawy), dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać trochę mleka. W rękach formować niewielkie kulki. Wstawić dobrze osoloną wodę. Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Pingpongi wrzucać do wrzątku i gotować do wypłynięcia. Podawać z cebulką. Uwagi: 1) ser biały można mrozić. Wówczas po rozmrożeniu nie trzeba go mielić, wystarczy pokruszyć w rękach. 2) można pingpongi podawać również na słodko: ze śmietaną i cukrem.
pyszne kokoski :-) 20 dkg wiórków 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemnaczanej Ubij białka na pianę, potem powoli dodawaj cukier, wiórki i mąke, mieszając. Powinna wyjść gęsta masa. Teraz uformuj małe "babeczki" na blasze nasmarowanej tłuszczem (a jeszcze lepiej na pergaminie do pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. piecze się szybko - 15 min. w temp. ok. 200 stopni. Wyjmij, gdy sie zrumienią, i poczekaj, aż ostygną (jeżeli potrafisz...)
BABKA Z RYŻU Z MORELAMI SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki ryżu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, sól, 1 łyżka masła, 1 paczka cukru waniliowego, 50 dag moreli, 3 jaja, 2-3 łyżki cukru Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko. Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek. Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku ok. 40 min. Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 min, odstawić do ostudzenia. Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.
Placuszki z kurczaka 2 piersi z kurczaka zmielić , dodać 3 jajka 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka vegety Wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godz .Smażyć na rozgrzanym oleju tak jak placki ziemniaczane. Smakują z frytkami lub chlebem i oczywiście jakąś surówką .
Placki ziemniaczane: - tarte ziemniaki, jajo, odrobina maki ziemniaczanej, przyprawy i co tam jeszcze kto chce (szynka, papryka, kukurydza z puszki, pieczarki). Jak zbyt wodniste, to trzeba czesc ziemniakow odcisnac z wody. ---------------------------------------- PYZY ZIEMNIACZANE: - tyle samo ziemniakow gotowanych i surowych. Gotowane ostudzic i zmielic lub ubic. Surowe zetrzec i mocno odcisnac z wody. Polaczyc razem, dodac sol, pieprz, jajko. Lepic kulki i odkladac je na stolnice wysypana maka ziemniaczana. Gotowac do wyplyniecia i jeszcze przez chwile w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (zeby sie nie skleily). Do tego sos (pieczarkowy lub miesny) lub cebulke smazona na tluszczu. Pyzy mozna tez nadziewac: miesem mielonym jak na kotlety mielone, pieczarkami, kapusta kiszona jak na krokiety.
Omlet bez jajka
¨ mąka gryczana 75 g
¨ jaglane płatki 150 g
¨ mleko250 ml
¨ szczypta gałki muszkatołowej
¨ sól, 250ml wody
Wszystko wymieszać i pozostawić na godzinę by napęczniały płatki. Smażyć dobre z natką pietruszki, na ostro. Makaron do łazanek
¨ 2 części mąk mix bezglutenowej
¨ 1 część mąki kukurydzianej
¨ oliwa z oliwek duża łyżka lub dwie
¨ sól, woda ( ilość taka by było ciasto jak plastelina)
Zagniatamy i wycinamy kwadraty, gotujemy w wodzie z oliwką i solą
¨ mąka gryczana
¨ oliwa z oliwek
¨ szczypta cynamonu( jak do owoców np. jabłek) lub szczypta pieprzu
¨ sól, woda( tyle by ciasto było dość twarde)
Wszystko mieszamy i ugniatamy, rozwałkować i kroić jak na łazanki. Gotować w wodzie z oliwką.
¨ 4 jajka
¨ 1 szkl. cukru trzcinowego lub miodu
¨ pełna szkl. oliwy z pestek winogron
¨ cynamon 2 łyżeczki
¨ szczypta świeżego startego imbiru
¨ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( lub proszek bezglutenowy ale myślę że sama soda wystarczy) i łyżeczkę sody
¨ szczypta soli
¨ 2 szkl. mąki pszennej razowej drobno mielonej ( lub mąki bezglutenowej)
¨ 2 szklanki drobno startej marchewki surowej
¨ orzechy , rodzynki
Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy po malutku oliwę i kolejno dodajemy składniki mieszając łyżką drewnianą. Pieczemy ok. 40 min, 180 stopni. Można przełożyć marmoladą ( porzeczkową lub wiśniową)
¨ 1 szklanka kaszy jaglanej
¨ szczypta kardamonu
¨ 3 szklanki wody
¨ kilka kropel cytryny
¨ 3 łyżki masła orzechowego (eko, lub można zmielić orzechy),
¨ 5 łyżek miodu lub cukru brązowego Ugotować kaszę i zmiksować i dodać następne składniki. Doskonałe do wafli ryżowych jako krem do ciast.
¨ 1 szklanka cukru
¨ 1 szklanka maki ziemniaczanej
¨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (celiko)
Białka ubić z cukrem dodać żółtka cały czas ubijać na końcu wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać .Piec w średniej wielkości tortownicy ok. 40 min. w temperaturze 170*
Biszkopt bez proszku do pieczenia z mąki ziemniaczanej
¨ 6 dag maki ziemniaczane
¨ 12 dag cukru
¨ 1 cukier waniliowy
Jajka ubić z cukrem na parze aż staną się gęste zdjąć z naczynia w którym gotowała się woda i dalej ubijać aż do ostudzenia. Dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać .przepis na średnią tortownice
¨ 65 dag twarogu mielonego
¨ 5 jaj
¨ 1/2 kostki masła
¨ 1 łyżka maki ziemniaczanej
Utrzeć masło i osobno żółtka z cukrem. Do roztartego masła dodać ser i utarte żółtka. Z białek ubić pianę. Dodać do masy białka, posypać mąką ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze ok. 200* 1h .przepis na średnią tortownice
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
¨ paczka kleiku ryżowego
¨ kostka margaryny
¨ szklanka cukru
¨ 3 jajka
¨ 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
¨ łyżeczka proszku do pieczenia (celiko)
¨ marmolada , konfitura
Z podanych składników (bez marmolady ) zagnieść ciasto, zrobić kulki wielkości orzecha w środku zrobić dziurkę. Ciastka piec w temperaturze 180 * na złoty kolor. Po upieczeniu w środek ciastek włożyć marmoladę lub konfiturę
Pyszny kolorowy torcik
¨ 2 budynie wiśniowe
¨ 2 kisiele wiśniowe
¨ 1 łyżka maki ziemniaczane
¨ 1 szklanka cukru + cukier waniliowy
Jajka ubić z cukrem na parze do momentu aż mas zrobi się gęsta .Zdjąć z naczynia i dalej ubijać do wystudzenia. Kisiele i budynie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać przez sito i delikatnie połączyć z masa jajeczna. Piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku. Przepis na średnia tortownice. Po upieczeniu przełożyć konfiturą Wierzch posypać cukrem pudrem Kokosanki
¨ 3 białka
¨ 15 dag cukru pudru
¨ 20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić dodać cukier i wiórki Blachę wyłożyć papierem, wykładać łyżką ciastka i piec na złoty kolor w temperaturze ok. 180 * . Z tego przepisu można także upiec bezy należy je suszyć w lekko nagrzanym piekarniku ok. 2-3 godziny
Kokosanki II
¨...
zzziomek