Zioła_dla_wszystkich.pdf

(969 KB) Pobierz
Projekt okładki i strony tytułowej
Jerzy Kępkiewicz
Redaktor
Ewa Tarka-Huczek
Redaktor techniczny
Anna Wardzała
Korektor
Marta Cichońska
ISBN 83-202-0798-3
© Copyright by Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych
Warszawa 1990
999267620.004.png 999267620.005.png
Spis treści
I. Najczęściej używane zioła (50 gatunków ziół uprawianych i
dziko rosnących) ......................................................................7
II. Ogródek zielarski .................................................................. 39
Wybór miejsca.....................................................................39
Plan ogródka........................................................................40
Przygotowanie gleby ...........................................................42
Rozmnażanie ziół................................................................46
Nawożenie upraw zielarskich..............................................55
Prace pielęgnacyjne w uprawie ziół ....................................58
Najgroźniejsze choroby i szkodniki ....................................60
Zbiór i utrwalanie surowców zielarskich.............................60
III. Kącik zielarski w mieszkaniu i na balkonie......................... 67
Jak uprawiać zioła w doniczkach i skrzynkach? .................67
Świeże zioła w zimie (pędzenie roślin przyprawowych) ....74
IV. Zielarska książka kucharska ............................................... 77
Zielone przyprawy o każdej porze roku ..............................78
Myśli przed półką na przyprawy .........................................80
Przepisy dla smakoszów......................................................82
Indeks rzeczowy potraw ....................................................145
V. Zioła dla urody .................................................................... 153
Ziołowa pielęgnacja skóry.................................................154
Ziołowa pielęgnacja oczu ..................................................162
Zioła dla włosów ...............................................................163
5
999267620.006.png 999267620.007.png
VI. Domowa apteczka ziołowa ................................................. 169
Jakie zioła na jakie dolegliwości? (wykaz surowców
zielarskich stosowanych na najbardziej znane
dolegliwości) .....................................................................169
Gotowe mieszanki ziołowe ...............................................174
Różne postaci leku roślinnego, czyli jak przyrządzać
zioła...................................................................................180
VII. Inne zastosowanie ziół i przypraw w gospodarstwie
domowym ................................................................................. 187
Zioła przeciw owadom ......................................................187
Mieszanki zapachowe ziół i przypraw zwane
„pot-pourri” .......................................................................188
Kadzidła i świece ziołowe.................................................189
Barwniki roślinne ..............................................................189
999267620.001.png
I. Najczęściej używane zioła
(50 gatunków ziół uprawianych i
dziko rosnących)
Arcydzięgiel lekarski (arcydzięgiel litwor)
Roślina dwuletnia, wyrastająca do wysokości 2,5 m. Kwitnie w
lipcu i sierpniu. Pod ziemią znajduje się jej krótkie, walcowate
kłącze, od którego odchodzą liczne korzenie. Cała roślina arcydzięgla
wydziela silny, charakterystyczny zapach i jest miododajna.
W Polsce w stanie naturalnym występuje rzadko, głównie
spotykana bywa w Tatrach (Dolina Litworowa po stronie słowackiej)
i w Sudetach - nad brzegami rzek i potoków. Arcydzięgiel rosnący
dziko znajduje się pod ochroną.
Arcydzięgiel dobrze rośnie również na każdej glebie ogrodowej.
Rozmnaża się wyłącznie z nasion, które wysiewa się na rozsadniku,
wprost do gruntu lub do skrzyneczek. Najlepszym terminem siewu
jest sierpień, to znaczy tuż po zbiorze nasion, które bardzo szybko
tracą zdolność kiełkowania. Rozsadę otrzymuje się jesienią tego
samego roku. Młode rośliny sadzi się w rozstawie 70 X 50 cm.
Arcydzięgiel wykorzystywany jest w całości. Jego korzeń
wykopuje się jesienią pierwszego roku wegetacji (przy uprawie z
siewu wiosennego). Nie jest on zbyt długi i dlatego można go łatwo
wyjąć wraz z kłączem za pomocą wideł szerokozębnych
(amerykańskich) lub szpadla. Następnie obcina się część nadziemną,
korzeń szybko i dokładnie myje pod bieżącą wodą, później -kroi na
2-4 części. Suszyć należy go w podwyższonej temperaturze (do
40°C). Ogonki liściowe smaży się w cukrze, a wycina je wiosną w
drugim roku uprawy lub jesienią w pierwszym (przy uprawie z siewu
wiosennego), gdy nie są jeszcze włókniste. Ucina się je u nasady, a
następnie kroi na 1-2-centymetrowe odcinki.
Nasiona arcydzięgla przeznaczone do siewu zbiera się na
przełomie sierpnia i września - w drugim roku wegetacji.
7
999267620.002.png
Właściwości lecznicze korzenia arcydzięgla polegają na
pobudzaniu wydzielania soków żołądkowych i zmniejszaniu
nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym. Główny
składnik surowca - olejek arcydzięglowy ma działanie uspokajające, a
preparaty zawierające olejek wykorzystywane są pomocniczo przy
bólach gośćcowych, nerwobólach i zapaleniu korzonków nerwowych.
Najczęściej stosowaną postacią leku jest odwar ( l łyżka stołowa
surowca na 1/2 szklanki wody ), który pije się po 1/2 szklanki: przed
posiłkami - jako środek żołądkowy, po posiłkach - wiatropędny lub
przed snem - przy bezsenności. Korzeń arcydzięgla używany jest jako
przyprawa do ryb, sałatek i sosów. Stosowany bywa również do
wyrobu wódek gatunkowych, miedzy innymi słynnej góralskiej
„litworówki”. Ogonki liściowe smażone w cukrze służą do
przybierania ciast i tortów oraz wchodzą w skład bakalii do keksu.
Babka lancetowata i babka zwyczajna
Rośliny wieloletnie. Liście zebrane są w różyczkę, zaś brunatne
(babka lancetowata) lub białawe (babka zwyczajna) kwiaty w kłos na
długiej sztywnej łodyżce. Babka lancetowata kwitnie w maju i
czerwcu, a babka zwyczajna od czerwca do jesieni. Oba gatunki
występują pospolicie na polach, miedzach, pastwiskach, przy
drogach, nad brzegami wód.
Surowcem zielarskim są liście zbierane w czasie kwitnienia.
Zrywa się je wraz z ogonkami tuż przy ziemi i następnie suszy.
Z 1-2 łyżek liści, zalanych 2 szklankami wrzątku, sporządza się
napar, który pije się po 1/2 szklanki 2-4 razy dziennie jako lek
pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, osłaniający w chorobie
wrzodowej żołądka i dwunastnicy, u dzieci - jako łagodny środek
wykrztuśny oraz przy nieżytach pęcherza moczowego.
Bazylia pospolita
Roślina jednoroczna osiągająca wysokość 30-40 cm. Kwitnie w
lipcu i sierpniu, ma silny balsamiczny zapach, dzięki któremu
8
999267620.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin