Krówkowaty brownie z kokosem.doc

(97 KB) Pobierz

Krówkowaty brownie z kokosem, czyli: 'Ile tego cukru???!!!' ;)

 

 

 

 

 

Skladniki:

(spokojnie na kwadratowa blaszke 23cm, czyli... sporo;))

·         100g kakao

·         250g masla

·         500g drobnego cukru do wypiekow, 'zlotego'

·         4 jajka, roztrzepane w miseczce

·         100g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')

·         100g kokosu

 

1.       Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyloz dno kwadratowej blaszki 21cm (u mnie: 23cm) pergaminem do pieczenia. Wloz kakao, maslo i cukier do sporego garnka i zostaw na niewielkim ogniu do stopienia, mieszajac czesto, zeby nie przypalic mieszanki. Gladka, wymieszana mase zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia. Wmieszaj po odrobinie jajka, a nastepnie kokos i make.

2.       Wylej ciasto do przygotowanej foremki i piecz na srodkowej polce piekarnika przez okolo 45min. Sprawdz po 30min i, jesli wierz brazowieje za szybko, przykryj kawalkiem folii aluminiowej, lub pergaminu do pieczenia. Zostaw do ostudzenia w blaszce, a nastepnie delikatnie wyjmij i kroj na kawalki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin