WĄTRÓBKA DROBIOWA Z WARZYWAMI
· 50 dag wątróbek drobiowych
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 3-4 pomidory
· 30 dag mrożonego groszku
· 1 marchewka
· kilka różyczek kalafiora
· 2 łyżki masła
· 1 listek laurowy
· 1 łyżeczka mieszanych ziół (bazylia , oregano , szałwia)
· sól , pieprz
· 2 łyżki oleju
Wątróbkę pokroić w paski , czosnek i cebulę posiekać z pomidorów zdjąć skórę miąższ pokroić w kostkę marchewkę w paski kalafior opłukać . Marchewkę groszek i kalafior wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 min . Na połowie masła przesmażyć cebulę i czosnek dodać pomidory , zioła i listek dusić 5 min doprawić solą i pieprzem . Wątróbki obsmażyć na oleju włożyć wszystko do sosu pomidorowego i dusić 5-10 min pod koniec duszenia dodać resztę masła , przyprawić do smaku .
g-alf