GALARETKA Z BROKUŁAMII PIERSIĄ INDYKA
Ø ½ kg brokułów
Ø 40 dag wędzonej piersi indyka
Ø 2 ccbule
Ø 1 pęczek włoszczyzny
Ø ¼ litra białego wina wytrawnego
Ø 10 łyżeczek żelatyny
Ø 1 pęczek natki pietruszki
Ø 2 łyżki octu
Ø 2 łyżki sosu sojowego
Ø 1 listek laurowy
Ø kilka goździków
Ø kilka ziaren pieprzu , sól
Brokuły umyć pozostawić kilka różyczek do dekoracji resztę podzielić na małe kawałki , cebulę przekroić na pół naszpikować kawalkami listka laurowego i goździkami . Na suchej patelni zrumienić cebulę , przełożyć do garnka i zalać wodą , dodać pokrojone brokuły , włoszczyznę i pieprz , dodać wino , posolić , gotować ok. 40 min.Bulion przelać przez sito , wlać ponownie do garnka włożyć różyczki brokułów , gotować 10 min. i wyjąć . Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu po czym wlać do wywaru doprawić octem i sosem sojowym , galaretkę sklarować ( ubijać mikserem ) wciąż podgrzewając . Pierś pokroić w kostkę , na dno wlać trochę galaretki , poczekać aż skrzepnie ułożyć połowę piersi i połowę brokułów , zalać częścią galaretki , znowu poczekać aż skrzepnie , wyłożyć resztę składników i zalać resztą galaretki i odstawić na co najmniej 4 godz.
g-alf