+++Galaretka z brokułami i piersią indyka.doc

(22 KB) Pobierz

GALARETKA Z BROKUŁAMII PIERSIĄ INDYKA

 

Ø     ½ kg brokułów

Ø     40 dag wędzonej piersi indyka

Ø     2 ccbule

Ø     1 pęczek włoszczyzny

Ø     ¼ litra białego wina wytrawnego

Ø     10 łyżeczek żelatyny

Ø     1 pęczek natki pietruszki

Ø     2 łyżki octu

Ø     2 łyżki sosu sojowego

Ø     1 listek laurowy

Ø     kilka goździków

Ø     kilka ziaren pieprzu , sól

 

            Brokuły umyć pozostawić kilka różyczek do dekoracji resztę podzielić na małe kawałki , cebulę przekroić na pół naszpikować kawalkami listka laurowego i goździkami . Na suchej patelni zrumienić cebulę , przełożyć do garnka i zalać wodą , dodać pokrojone brokuły , włoszczyznę i pieprz , dodać wino , posolić , gotować ok. 40 min.Bulion przelać przez sito , wlać ponownie do garnka włożyć różyczki brokułów , gotować 10 min. i wyjąć . Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu po czym wlać do wywaru doprawić octem i sosem sojowym , galaretkę sklarować ( ubijać mikserem ) wciąż podgrzewając . Pierś pokroić w kostkę , na dno wlać trochę galaretki , poczekać aż skrzepnie ułożyć połowę piersi i połowę brokułów , zalać częścią galaretki , znowu poczekać aż skrzepnie , wyłożyć resztę składników i zalać resztą galaretki i odstawić na co najmniej 4 godz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin