WOŁOWINA W SOSIE BRZOSKWINIOWYM
· 1 kg wołowiny na pieczeń
· 10 dag suszonych brzoskwiń
· 4 cebule
· 2 szklanki rosołu instant
· 5 dag orzechów włoskich
· 4 łyżki margaryny
· 1 łyżka mąki
· 2 listki laurowe
· sól , pieprz , cukier ,odrobina octu winnego
Brzoskwinie namoczyć w ½ szklanki wody , obrać i pokroić w cząstki cebule , mięso natrzeć solą i pieprzem . W naczyniu żaroodpornym roztopić 3 łyżki tłuszczu dobrze podsmażyć mięso ze wszystkich stron , dodać pokrojoną cebulę smażyć z mięsem , aż się zrumieni na złoty kolor , podczas smażenia stopniowo podlewać rosołem . Brzoskwinie pokroić na połówki dodać do mięsa , wrzucić listki laurowe , całość dusić pod przykryciem około 1 ½ godz. . Mięso wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem . Zagnieść łyżkę mąki z pozostałym tłuszczem i uformować kulę i wrzucić ją do sosu i mieszać tak długo aż się rozpuści , jeszcze raz zagotować sos , doprawić solą , pieprzem i octem winnym , orzechy drobno posiekać i wrzucić do sosu , wymieszać .
g-alf