Wołowina w sosie brzoskwiniowym.doc

(23 KB) Pobierz

WOŁOWINA W SOSIE BRZOSKWINIOWYM

 

·        1 kg wołowiny na pieczeń

·        10 dag suszonych brzoskwiń

·        4 cebule

·        2 szklanki rosołu instant

·        5 dag orzechów włoskich

·        4 łyżki margaryny

·        1 łyżka mąki

·        2 listki laurowe

·        sól , pieprz , cukier ,odrobina octu winnego

 

                 Brzoskwinie namoczyć w ½ szklanki wody , obrać i pokroić w cząstki cebule   , mięso natrzeć solą i pieprzem . W naczyniu żaroodpornym roztopić 3 łyżki tłuszczu dobrze podsmażyć mięso ze wszystkich stron , dodać pokrojoną cebulę smażyć z mięsem , aż się zrumieni na złoty kolor , podczas smażenia stopniowo podlewać rosołem . Brzoskwinie pokroić na połówki dodać do mięsa , wrzucić listki laurowe  , całość dusić pod przykryciem około 1 ½ godz. . Mięso wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem . Zagnieść łyżkę mąki z pozostałym tłuszczem i uformować kulę i wrzucić ją do sosu i  mieszać tak długo aż się rozpuści , jeszcze raz zagotować sos , doprawić solą , pieprzem i octem winnym , orzechy drobno posiekać i wrzucić do sosu , wymieszać .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin