KUKURYDZIANA
Ø ¾ litra rosołu
Ø 1 puszka kukurydzy
Ø 1 mały por
Ø 2 łyżki masła
Ø 2 łyzki mąki
Ø 2 strąki chili
Ø 2 małe pomidory
Ø ½ szklanki śmietany
Ø 1-2 łyżki cukru
Ø sól , pieprz , bazylia
Pora pokroić w krążki , porzeszklić na maśle , opruszyć mąką , po chwili zalać rosołem , dodać odsączoną kukurydzę i gotować na niezbyt dużym ogniu 10min. , chili drobno pokroić , pomidory sparzyć , zdjąć skórę , pokroić w ósemki , dodać do zupy i gotować jeszcze 5 min. Zupę zaprawić śmietaną , przyprawić solą , pieprzem i cukrem , listki bazylii dodać tuż przed podaniem .
g-alf