KLOPSIKI A'LA GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ A'LA ALEXIA
miesko mielone cebulka jajko granulat sojowy kapsuta młoda przyprawy kapuste szatkujemy i cienka warswe nakładamy na dno brytwanny robimy klopsiki czyli mielone z jajem do tego granulat cebulka i przyprawy robimy kulki nakłdamy małe kulki na ta kapuste posztakowana zasypujemy te klospiki warswa kaspusy zalewamy woda dajemy ziele angilski i lisc laurowy ja daj kostke rosołowa i kilka grzybków suszonych i dusimy az młoda lapusta bezie miekka potem mieszamy wszytko razem trwa to około 30 min wszytko wody nie po sama góre tylko do połowy [ Dodano: 2004-08-08, 21:34 ] KURCZAK W SOSIE SEROWYM by Enne skladniki: 2 filety z kurczaka (po 125g.jedna) lyzka oliwy z oliwek 50g. sera brie lub innego sera plesniowego 100g. pieczarek cebula pokrojona w plasterki ostra czerwona papryczka bez pestek pokrojona w krazki 2 zabki czasnku pokrojone w plastereczki 1dl. bialego wina pojemniczek swiezej smietany 4 lyzki posiekanej natki pietruszki przyprawy : pieprz, sol w brytwannie lub woku rozgrzac olive i usmazyc w niej filety z kurczaka na zloto-brazowy kolor, wyjac filety i utrzymywac w cieple na podgrzanym talerzu. Do brytwanny wrzucic ostra papryczke i czosnek i smazyc przez minute. Dodac pieczarki i cebule - smazyc przez 3 minuty. Polaczyc ze smietana, bialym winem i serem plesniowym - wszystko dokladnie wymieszac. Sos pieczarkowo-serowy mozna przyprawic do smaku pieprzem i sola - podawac oddzielnie lub np. z oszukanym makaronem
zuzav