Kuchnia Niemiecka.doc

(98 KB) Pobierz
Kuchnia Kubańska

Kuchnia Niemiecka

 

 

Bawarska pieczeń wieprzowa

 

Składniki:
- 2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lu szynka bez kości)
- śól
- pieprz
- kminek
- 2 duże cebule
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 litra ciemnego piwa
- 1 łyżka smalcu

Sposób przyrządzania:

Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem w romby i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180 st. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmarój skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat)

 

 

Berliner luft

 

Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 jajek
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 50 dag mrożonych malin
- gałązka melisy cytrynowej

Sposób przyrządzania:

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sok cytrynowy i cynamon. W rondelku podgrzej wino, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do masy żółtkowej i cały czas energicznie mieszaj. Wstaw do lodówki, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj pianę z białek. Przełóż do pucharków, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłóż kilka ładnych malin, pozostałe wymieszaj z resztą cukru i zagotuj. Przerzyj przez sitko, wstaw do lodówki. Sos malinowy podawaj do deseru. Udekoruj odłożonymi malinami i gałązką melisy.

 

Białe pierniczki norymberskie


20 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
350 g migdalow,
plaska lyzeczka mielonego cynamonu,
szczypta galki muszkatolowej,
mielone gozdziki (na koniec noza),
50 g kandyzowanej skorki cytrynowej i pomaranczowej,
4 bialka,
250 g cukru pudru,
szczypta soli,
20 okraglych oplatkow srednicy 9 cm.
Lukier:
50 g cukru pudru,
lyzka goracej wody,
kilka kropli soku z cytryny.

1. Utarte migdaly wymieszac z przyprawami, skorka pomaranczowa i cytrynowa.
Bialka ubic na sztywna mase ze szczypta soli. Dodac cukier, ubijac mikserem
5 min. Dodac mase migdalowa.
2. Oplatki ulozyc na blasze do pieczenia, wylozyc na nie mase (na srodku oplatka, do wysokosci 2 cm), zostawic na noc do wysuszenia.
3. Nastepnego dnia piec w temp. 150żC ok. 40 min. Wierzch pierniczkow smarowac
utartym z podanych skladnikow lukrem, ozdobic obranymi ze skorki migdalami
i kandyzowanymi owocami.

 

 

 

Chrust niemiecki

 

Składniki:
8 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
2 łyżki rumu
25 dag mąki
5 łyżek mleka
1/2 filiżanki cukru pudru
szczypta soli
1 kg lub 1 l tłuszczu do głębokiego smażenia

Opis wykonania:
W rondlu topimy masło, odstawiamy z ognia i przestudzone ucieramy z jajkiem, cukrem i rumem na gładką pianę. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, a następnie masę maślano-jajeczną i lekko solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Radełkiem wykrawamy romby, chociaż możemy też za pomocą foremek wycinać inne zwarte kształty.W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy po 6 kawałków ciasta naraz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

 

Giczki cielęce

 

Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 cebule
- 2 giczki cielęce (po 1.5 kg)
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wytrawnego wina białego
- 2 szklanki rosołu (może być z kostki)
- 2-3 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 pęczka natki
- majeranek

Sposób przyrządzania:

Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki. Obierz cebule, pokórj na ćwiartki. W brytfannie rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem, wyjmij z brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodaj koncentrat. Wlej wino i rosół, włóż giczki, wstaw na 2.5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. (na drugi poziom od dołu). Co jakiś czas polewaj mięso tworzącym się sosem. Upieczone mięso wyjmij, sos przecedź, zagotuj, dodaj zasmażkę i jeszcze raz zagotuj, mieszając. Giczki podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane lub knedle.

 

 

Gęś z suszonymi owocami

 

Składniki:
- 1 gęś
- 1 kg mieszanych suszonych owoców
- 4 łyżeczki masła
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 min), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostrudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masłą, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami

 

 

 

Gulasz z kiełbasą z patelni

 

Składniki:
- 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy
- 8 małych ziemniaków
- 20 czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- czarny pieprz
- świeże zioła do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - około 15 minut (młode możesz gotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego (np. z kostki). Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami

 

 

Krem bawarski z orzechami

 

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów

Sposób przyrządzania:

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami

 

 

Matiesy w sosie śmietankowym

 

Składniki:
- 8 filetów śledziowych - matiesów
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 10 dag korniszonów
- 25 dag gęstej śmietany (np. tortowej)
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ziaren białego pieprzu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- cukier
- listek laurowy
- koperek

Sposób przyrządzania:

Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebulę pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki , korniszony na plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem

 

 

Parówki z kiszoną kapustą

 

Składniki:
- 8 parówek
- 50 dag kiszonej kapusty
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Kiełbaski pokrój wzdłuż i natnij w poprzek po zewnętrznej stronie. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zrumień obrane ząbki czosnku. Usuń je, a na patelnię wrzuć: listki laurowe, ziele angielskie i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż 10-15 minut bez przykrycia. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub bulionu. Parówki upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika. Ułóż na talerzach i podawaj z kapustą.

 

 

Pączki berlinki

 

Składniki:
- 50 dag mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cukry waniliowe
- 4 dag drożdży
- 10 dag masła
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 1 żółtko
- po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- 20 dag cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Pośrodku zrób dołek, brzeg dołka posyp cukrem. Pokrusz drożdże. Podgrzej połowę mleka, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj. Mleko z drożdżami wlej do dołka w mące, oprósz odrobiną mąki z brzegów, odłóż na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Stop masło z resztą mleka. Otrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Cytrynę przekrój na pół, z połówki wyciśnij sok. Do mąki z rozczynem dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i mleko z masłem, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce co najmniej na 30 minut. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na oprószonej mąkąstolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temp. 180 stopni. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zrób dołek. Do połowy dołków włóż konfitury, do pozostałych przecier jabłkowy. Przykryj kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklej brzegi i uformuj pączki. Wkładaj je po 3 do tłuszczu, smaż najpierw z jednej strony nz złoty kolor, a po odwróceniu dosmażaj z drugiej. Wyjmuj łyżką cedzakowąi osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączki z jabłkami oprósz 5 dag cukru pudru. Utrzyj 15 dag cukru pudru z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Polukruj pączki z konfiturami.

 

 

 

Pieczeń rzymska

 

Składniki:
- po 25 dag mielonego mięsa wołowego
- wieprzowego i cielęcego
- 2 bułki kajzerki
- 2 jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 suszone grzyby (2 dag)
- 2 cebule (15 dag)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżki margaryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki rozmarynu
- tymianku oraz estragonu
- 2 łyżeczki jarzynki
- sól
- pieprz; do przygotowania brytfanny: 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Grzyby umyć, moczyć 1 godz. w wodzie, gotować 30 min w tej samej wodzie, ostudzić i pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Bułki namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć i rozdrobnić. Mięso wymieszać z bułką, cebulą, grzybami, musztardą, sokiem oraz skórką z cytryny, surowymi jajkami, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi i jarzynką. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Stolnicę zwilżyć zimną wodą i rozłożyć na niej mięso, nadając mu kształt dość grubego prostokąta. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, opłukać zimną wodą, ułożyć pośrodku prostokąta jedno za drugim, tak aby stykały się końcami, i zwinąć mięso. Suchą stolnicę posypać bułką tartą i obtoczyć w niej mięso. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Mięso włożyć do brytfanny, skropić stopioną margaryną i piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Następnie ostudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Można przybrać liśćmi sałaty, cząstkami pomidora i ogórka konserwowego.

 

 

Placek cebulowy

 

Składniki:
- 50 dag mączystych ziemniaków
- sól
- 1.2 kg cebuli
- 3 pory
- 4 dag drożdży
- 50 ml mleka
- 25 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kminku
- pieprz
- 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować.
Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem na gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze, Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. piecz 40 minut w temp. 200 st.

 

 

Placek ze śliwkami

 

Składniki:
- 80 dag śliwek
- 28 dag cukru
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 1 łyżka cukru pudru
- masło i grysik do formy

Sposób przyrządzania:

Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki. Połówki przekrój jeszcze raz na pół, włóż do rondla. Zagotuj z 4 łyżkami wody, wlej do śliwek, jeszcze raz zagotuj, mieszając. Ostudź. Utrzyj masło z resztą cukru i cukrem waniliowym. Kolejno wbijaj jajka, nie przerywając ucierania. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na blasze posmarowanej masłem i posypanej grysikiem. Na warstwie ciasta rozłóż śliwki, wyrównaj powierzchnię, piecz przez 50-60 minut w temp. 200 st. Ciasto ostudź, śliwki posmaruj podgrzaną konfiturą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

 

Placki z kiszonej kapusty

 

Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 jajko
- 5 dag mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- 3-4 łyżki oleju
- 15 dag gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 plasterków wędzonego łososia
- koperek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietanę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placki i łososia przełóż na talerzyki, podawaj ze śmietaną. Ozdób koperkiem

 

 

Przepiórki pieczone

 

Składniki:
- 4-5 przepiórek
- 10-15 dag słoniny
- 10 dag masła lub 2 łyżki śmietany
- sól

Sposób przyrządzania:

Przepiórki natrzyj solą, Słoninę pokrój w cienkie plastry i obłóż nią piersi i uda ptaków. Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, ptaki możesz ciasno obwiązać nitką. Ułóż przepiórki w brytfannie i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. W trakcie pieczenia podlewaj je śmietaną lub roztopionym masłem. Podawaj przekrojone na połówki, polane sosem z pieczenia

 

 

Rote gruetze - czerwony kisiel

 

Składniki:
- 1 kg czerwonych owoców (truskawki / maliny / porzeczki / wiśnie - mogą być mrożone)
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- pół szklanki rumu

Sposób przyrządzania:

Przebierz i umyj owoce, usuń pestki. Odłóż 10-15 dag owoców , pozostałe zalej litrem wody i zagotuj z 5 łyżkami cukru. Gotuj tylko tak długo, aby owoce zmiękły, ale się nie rozgotowały. Wymieszaj mąkę ze 100 ml zimnej wody, wlej do owoców, zagotuj, mieszając. Dodaj rum, jeszcze raz wymieszaj. Posyp odożone owoce resztą cukru, dodaj do kisielu. Wlej do miseczek lub pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.

 

 

Sandacz w riesligu

 

Składniki:
- 80 dag małych ziemniaków
- 5 łyżek masła
- 80 dag filetów z sandacza (ok. 3 filetów)
- sól
- pieprz
- 200 ml rieslinga
- 200 ml śmietany kremówki
- 3-5 dag szczawiu (może być ze słoiczka)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- cytryna do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, podsmaż na łyżce masła. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprósz je solą. Wino zagotuj na patelni, włóż ryby, przykryj. Duś 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek. Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparuje. Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kostkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, cały czas mieszając. Nie gotuj! Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sandacza podawaj z sosem i maślanymi ziemniaczkami. Możesz udekorować cząstką cytryny

 

 

Schab ze śliwką

 

Składniki:
- 1 kg schabu karkowego bez kości
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 goździki
- sól
- pieprz
- kawałek (1 cm) korzenia imbiru

Sposób przyrządzania:

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk dodłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki oraz 2-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz ok. godziny w temp. 180 st. polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki

 

 

Sznycle po holsztyńsku

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin