· 150 g makaronu pełnoziarnistego penne
· 2 pojedyncze piersi z kurczaka
· 200 ml śmietanki do sosów
· 1 długi serek topiony śmietankowy
· 100 g startego sera żółtego gouda
· 4 gałązki selera naciowego
· sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
1. Makaron gotujemy wg przepisu.
2. Kurczaka kroimy w długie paski, doprawiamy przyprawą uniwersalną i podsmażamy.
3. Sos: do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony serek topiony oraz starty ser żółty. Podgrzewamy stale mieszając. Gdy składniki się połączą wrzucamy pokrojony seler naciowy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem przez kilka minut, nie Doprowadzając do wrzenia.
4. Na talerzu układamy porcję makaronu, na środku kładziemy kurczaka, polewamy sosem i dekorujemy owocem o kontrastowym kolorze.
hazelleyes86