Mini roladki drobiowe à la de volaille
Składniki (dla 2 osób, na 4 małe roladki)- 2 filety z piersi kurczaka- żółty ser (u mnie gouda)- masło- jajko- mąka pszenna- bułka tarta- sól i pieprzKażdy filet przeciąć wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbić tak, żeby nie przedziurawić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć słupek żółtego sera i wiórek masła. Zwinąć roladki. Można włożyć je na około godzinę do lodówki, wtedy lepiej będą się trzymać.Każdą obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a potem jeszcze raz w jajku i bułce. Tak przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym maśle. Najpierw usmażyć z każdej strony na złoty kolor, potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze chwilę żeby roladki w środku nie były surowe.
POLĘDWICA WIEPRZOWA
2 polędwice wieprzowe4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowegołyżka majeranku3 ząbki czosnkumusztarda Dijonpieprz, sól1 mała czerwona cebula3 łyżki bułki tartejtymianek, rozmarynpół kostki masłasok z połowy cytryny2 łyżki siekanej natki pietruszkiPolędwice umyć i osuszyć. Z oliwy, sosu sojowego, majeranku i startego czosnku przygotować marynatę i natrzeć nią mięso. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła i obsmażyć krótko polędwice ze wszystkich stron i zdjąć z patelni. Mięso posolić i popieprzyć, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym szerszą stroną do góry.Cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na której pieczone było mięso rozpuścić 2 duże łyżki masła i zrumienić na nim cebulę. Wrzucić bułkę tartą, rozmaryn i tymianek, posolić. Masa powinna być wilgotna i dać się swobodnie formować.Polędwice posmarować grubą warstwą musztardy, a następnie nałożyć na nią przygotowaną masę z cebuli i bułki. Zapiekać w 180 stC ok. 30 min, potem na 3 min włączyć termoobieg, żeby bułka lekko się zrumieniła. Mięso po wyjęciu z piekarnika powinno chwilę odstać, wtedy lepiej będzie się kroić.Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać sok z połowy cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Trzymać jeszcze chwilę na ogniu.Mięso pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Układać na półmiskach i polewać sosem cytrynowym. Podawać z pieczonymi ziemniakami, buraczkami oraz lampką czerwonego wina.
ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI
½ kg ziemniaków2 łyżki maki pszennej1 łyżka mąki gryczanej2 jajka½ szkl ugotowanej zielonej soczewicy4-5 pieczarek½ cebuli2 łyżki tartego sera żółtegonatka pietruszkisól, pieprzbułka tartaotrębyZiemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Dodać obie mąki,1 jajko, wyrobić ciasto i schłodzić chwile w lodówce. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrumienić na maśle wraz z poszatkowaną drobno cebulką. Wystudzone pieczarki, soczewicę, pietruszkę i ser połączyć, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaczane ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pociąć w duże kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta układać farsz i sklejać brzegi, formując podłużne kotleciki. Roztrzepać jajko. Kotlety obtoczyć najpierw w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej pół na pół z otrębami. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na małym ogniu.
BOGRACZ-WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
½ kg wieprzowiny2 łyżki smalcu1 świeża czerwona papryka1 świeża zielona papryka1 pomidor3-4 ziemniaki2 cebule1 ząbek czosnku2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 łyżka słodkiej papryki w proszkuostra papryka, sól, pieprz2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskieNa roztopiony smalec wrzucić drobno posiekaną cebulę i lekko ja zeszklić. Dodać łyżkę papryki w proszku, cały czas mieszać, żeby papryka nie przypaliła się. Następnie wrzucić pokrojoną w mała kostkę (ok. 1x1cm) wieprzowinę i po 2 min wlać ½ szkl zimnej wody. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, liście i ziele. Dusić mięso na małym ogniu ok. 40 min. i w razie potrzeby podlewać zimna wodą, żeby się nie przypaliło. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodać pokrojoną paprykę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojone w drobna kostkę warzywa. Dolać tyle wody, aby powstała gęsta zupa. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
· 1. Wątróbka drobiowa 0,5 kg
· 2. Mąką
· 3. Cebula
· 4. Pieprz , sól
szybko , smacznie
1. Wątróbke oczyścić umyć , cebule obrać pokroic .
2. Wątróbke panierować w mące smażyć z obu stron pod koniec smażenia przyprawić.
3. Cebulke osobno usmażyć polać usmażoną watróbkę cebulką smacznego
3
hazelleyes86