ŚWIĄTECZNY SERO-MAKOWIEC
czas przygotowania: do 90 min
CIASTO:,
mąka, 1,5 szklankimargaryna, 0,5 kostki + 0, 5 kostki do masy serowejcukier puder, 0,5 szklanki + po 1 szkl. do masy makowej i serowejżółtko, proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczkiMasa makowa:, mak, 0.5 kgjajka, 2 + 5 do masy serowejbiałko, 1olejek waniliowy, Bułka tarta, 2 łyżki
MASA SEROWA:
1kg mielonego sera
DO DEKORACJI:
polewa czekoladowa, lukier biały, bita śmietana(niekoniecznie),
1. Zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 15 minut w 180 stopniach.2. Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem a następnie dodać olejek oraz bułkę tartą. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą makową. Całość wyłożyć na ciasto kruche.3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodając po łyżce sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.4. Masę serową wyłożyć na masę makową . Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.5. Dekorujemy lukrem, polewą według uznania.
hazelleyes86