ŚWIĄTECZNY SERO-MAKOWIEC.docx

(13 KB) Pobierz

ŚWIĄTECZNY SERO-MAKOWIEC

 

czas przygotowania: do 90 min

 

CIASTO:,


mąka, 1,5 szklanki
margaryna, 0,5 kostki + 0, 5 kostki do masy serowej
cukier puder, 0,5 szklanki + po 1 szkl. do masy makowej i serowej
żółtko,
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Masa makowa:,
mak, 0.5 kg
jajka, 2 + 5 do masy serowej
białko, 1
olejek waniliowy,
Bułka tarta, 2 łyżki


MASA SEROWA:


1kg mielonego sera


DO DEKORACJI:


polewa czekoladowa,
lukier biały,
bita śmietana(niekoniecznie),

1. Zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 15 minut w 180 stopniach.

2. Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem a następnie dodać olejek oraz bułkę tartą. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą makową. Całość wyłożyć na ciasto kruche.

3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodając po łyżce sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

4. Masę serową wyłożyć na masę makową . Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.

5. Dekorujemy lukrem, polewą według uznania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin