Sos vinegret.doc

(20 KB) Pobierz
Sos vinegret

Sos vinegret
3/4 szklanki oliwy lub oleju,
4 łyżki octu,
4 łyżki wody łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2-3 łyżeczki cukru

Do słoika wlać oliwę, ocet i wodę, wsypać sól, pieprz i cukier, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 30-45 sek. Przed użyciem zawsze wstrząsnąć.
Odmiany:
Winegret czosnkowy - do szklanki sosu winegret dodać roztarty ząbek czosnku.
Winegret meksykański - do szklanki sosu winegret dodać 1 posiekane jajo na twardo, 1 łyżeczkę chilli, 1 łyżeczkę posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku.
Winegret zielony - do szklanki sosu winegret dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

Czesc, z praktyki - najszybszy sos vinegret do salatek:
troche octu winnego, oleju z oliwek, sol, pieprz i oregano.
Pozdrowienia,

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin