Sos vinegret3/4 szklanki oliwy lub oleju,4 łyżki octu,4 łyżki wody łyżeczka soli,łyżeczka pieprzu,2-3 łyżeczki cukruDo słoika wlać oliwę, ocet i wodę, wsypać sól, pieprz i cukier, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 30-45 sek. Przed użyciem zawsze wstrząsnąć.Odmiany:Winegret czosnkowy - do szklanki sosu winegret dodać roztarty ząbek czosnku.Winegret meksykański - do szklanki sosu winegret dodać 1 posiekane jajo na twardo, 1 łyżeczkę chilli, 1 łyżeczkę posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku.Winegret zielony - do szklanki sosu winegret dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>Czesc, z praktyki - najszybszy sos vinegret do salatek:troche octu winnego, oleju z oliwek, sol, pieprz i oregano.Pozdrowienia,
hazelleyes86