Składniki:
· 1,2-1,5 kg golonki
· 1/3 szklanki oleju
· 3 łyżki oleju sojowego
· 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
· 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
· ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
· 1 łyżka majeranku
· 2 liście laurowe
· 2 ziela angielskie
· 4 ziarna jałowca
· 2 cebule
· 1 jabłko
· 2 łyżki smalcu
Przepis:Golonkę umyć, oczyścić skórę.Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę. Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce.Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła. Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko.Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny. Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy. Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości. Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi.
hazelleyes86