Golonka pieczona w garnku rzymskim.doc

(247 KB) Pobierz
Golonka pieczona w garnku rzymskim

Golonka pieczona w garnku rzymskim

 

 

 

Składniki:

·         1,2-1,5 kg golonki

·         1/3 szklanki oleju

·         3 łyżki oleju sojowego

·         2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy

·         1 łyżka mielonej słodkiej papryki

·         ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

·         1 łyżka majeranku

·         2 liście laurowe

·         2 ziela angielskie

·         4 ziarna jałowca

·         2 cebule

·         1 jabłko

·         2 łyżki smalcu

Przepis:

Golonkę umyć, oczyścić skórę.
Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę.
Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła.
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny.

Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy.
Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości.
Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin