Ryżowa zapiekanka z boczkiem.docx

(27 KB) Pobierz

Ryżowa zapiekanka z boczkiemE:\Przepisy Magda\ryzowa_zapiekanka_z_boczkiem1.JPG

Składniki:

3 woreczki ryżu

40 dag wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 pomidory

10 dag żółtego sera

1 szklanka rosołu

4 łyżki śmietany 18%

majeranek

sól

pieprz

ketchup

Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.

 

Składniki wystarczą na około 4 porcje.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin