Kartoflanka po wiedeńsku30 dag ziemniaków,1 porcja włoszczyzny,1 cebula,10 dag wędzonego boczku,1/3 szklanki kwaśnej śmietany,3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,1 łyżeczka mąki,1/2 łyżeczki kminku,1 łyżeczka majeranku,1 listek laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego,2 łyżeczki octu 10-procentowego,2 łyżki szczypiorku,sól,pieprz.Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkęi włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sóli przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlaćocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku izrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką,wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą ipieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną iposypać szczypiorkiem.
hazelleyes86