New England clam chowder2 puszki gotowanych malzy4 plastry bekonu pokrajane w kawalki4 ziemniaki pokrajane w kawalki1/2 szklanki posiekanej cebuli2 1/2 szklanki mleka1 szkalnka smietanki3 lyzki makisol do smaku1/2 lyzeczki sosu worcester1/2 lyzeczki oregano1/2 lyzeczki bazylii(Oregano i bazylia wydaja mi sie nowomodnym dodatkiem pod wplywem kuchni wloskiej. Znam tez przepisy w ktorych zamiast tego wystepuje pieprz. Sos Worcester tez mozna opuscic).Malue odcedzamy. Do plynu w ktorym byly dodajemy tyle wody, zeby wyszly 2 szklanki.W duzym garnku podsmazamy bekom, az bedzie chrupiacy, odkladamy na bok. Do wytopionego tluszczu dodajemy cebule, chwile podsmazamy, nastepnie ziemniaki i plyn z malz.Gotujemy bez przykrycia, az ziemniaki beda miekkie. Dodajemy malze, 2 szlanki mleka i smietanke.1/2 szklanki mleka mieszamy z maka i dodajemy do zupy. Podgrzewamy mieszajac, az sie zagotuje i jeszcze minute.Dodajemy przyprawy i bekon.Smacznego
hazelleyes86