Zupa z dyni Skladniki: Dynia 60 dag Mleko 3 szklanki Migdaly 6-10 szt. Smietanka 1/3 szklanki Maslo 1 lyzeczka pelna Maka pszenna 10-15 dag Jajo 1 szt. Cukier,sol do smaku Przepis Dynie umyc,obrac,wybrac miekki miazsz i pestki,pokroic w kostke i rozgotowac w niewielkiej ilosci wrzacej osolonej wody.Calosc przetrzec przez sito,przelac do garnka z goracym mlekiem,dodac sol i cukier do smaku.Z mak i i jaj sporzadzic ciasto makaronowe,po czym zetrzec je na tarce jarzynowej o grubych otworach i ugotowac bezposrednio w zupie,ciagle mieszajac ja,do miekkosci.Migdaly sparzyc,obrac,pokroic w paseczki i wrzucic do zupy.Ugotowana zupe podprawic zahartowan a smiatana,a tuz przed podaniem dodac do niej surowe maslo.
hazelleyes86