Zupa z kapusty chinskiejPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.1,25 kg kaczki,500 g chinskiej solonej kapusty,2 lyzki soku cytrynowego,5 swiezych czerwonych papryczek chilli,kawalek galki muszkatolowej,30 ziarenek bialego pieprzu,900 ml wody.1. Kaczke pokroic na kawalki, wyplukac i osuszyc.2. Kapuste moczyc w duzej ilosci wody przez godzine, zmieniajac wode 2-3 razy.Odcedzic, wyplukac i ponownie odcedzic, nastepnie posiekac.3. Papryczki chilli lekko naciac (nie przecinajac ich na pol) i usunac z nichnasiona.4. Wode wlac do garnka, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie dodac kapuste,zmniejszyc ogien i gotowac przez 30 min.5. Kaczke wlozyc do garnka z kapusta, dodac pieprz, sok cytrynowy, galke muszkatolowa i chilli. Dolac wody, jesli trzeba, tak aby calkowicie zakryla kaczke. Przykryc garnek i gotowac jeszcze przez 30 min. Zupe z kawalkami kaczki podawac w duzych, glebokich talerzach.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 28.
hazelleyes86